U Briselu odobrena nova četiri poglavlja

Otvoren klaster 4 u pregovorima o članstvu Srbije u EU

EUSrbijaVesti

14.12.2021 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvoren klaster 4 u pregovorima o članstvu Srbije u EU Otvoren klaster 4 u pregovorima o članstvu Srbije u EU
U okviru klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15... Otvoren klaster 4 u pregovorima o članstvu Srbije u EU

U okviru klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Delegaciju Srbije u Briselu predvode premijerka Ana Brnabić i ministarka evropskih integracija, Jadranka Joksimović, prenosi Tanjug.

Ispred Saveta EU, konfrencijom je predsedavao slovenački državni sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji (Olivér Várhelyi).

Brnabić je rekla da otvaranje Klastera 4 predstavlja i veliko priznanje Evropske unije svemu što je Srbija uradila do sada kada je reč o zaštiti životne sredine.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Nakon današnje Međuvaldine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi, tzv. fundamentalni klaster, koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...