prošlogodišnja nautička sezona završila sa 35 odsto putnika više u odnosu na 2022.

Ove godine očekivani prihodi od kruzera u Srbiji oko deset miliona evra

SrbijaVesti

8.2.2024 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ove godine očekivani prihodi od kruzera u Srbiji oko deset miliona evra Ove godine očekivani prihodi od kruzera u Srbiji oko deset miliona evra
Prihodi od dolaska većeg broja rečnih brodova za krstarenje – kruzera u Srbiju ove godine iznosiće oko deset miliona evra, saopštila je u četvrtak... Ove godine očekivani prihodi od kruzera u Srbiji oko deset miliona evra

Prihodi od dolaska većeg broja rečnih brodova za krstarenje – kruzera u Srbiju ove godine iznosiće oko deset miliona evra, saopštila je u četvrtak Agencija za upravljanje lukama.

Predstavnici Agencije posetili su međunarodno putničko pristanište u Kostolcu, a posetiće i ostala putnička pristaništa u Srbiji radi pripreme za „kruzing sezonu“, prenosi Beta.

Planirano je da ove godine budu otvorena još tri nova međunarodna putnička pristaništa – u Sremskim Karlovcima, Velikom Gradištu (Ram) i Apatinu.

Saopšteno je da se prošlogodišnja nautička sezona završila sa 35 odsto putnika više u odnosu na 2022. godinu, tako da je Srbiju posetilo više od 180.000 turista sa kruzera.

Procene su da će ove godine broj putnika biti veći, što Srbiju približava rezultatima iz 2019. godine, kada je bilo 208.000 turista sa kruzera.

„Uspešnoj nautičkoj sezoni doprineće i nedavno usvojene izmene Uredbe o režimu graničnih provera stranih i domaćih plovila, koje predviđaju da kruzeri u Srbiji imaju samo jednu ulaznu i jednu izlaznu reviziju, za razliku od prethodnih godina kada se revizija vršila prilikom svakog pristajanja“, navela je Agencija za upravljanje lukama.

Granična provera obavljaće se na graničnom prelazu prvog, odnosno poslednjeg pristajanja u Srbiji, a posle obavljene provere brod može pristajati na međunarodnim putničkim pristaništima predviđenim planom putovanja.

Tako se stvaraju uslovi za pristajanje kruzera u pristaništima koja nisu definisana kao granični prelazi kakav je Kostolac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...