PAD BDP U SLOVENIJI U PRVOM KVARTALU ZA 2,3 ODSTO, objavio slovenački Zavod za statistiku

RegionVesti

31.5.2020 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD BDP U SLOVENIJI U PRVOM KVARTALU ZA 2,3 ODSTO, objavio slovenački Zavod za statistiku PAD BDP U SLOVENIJI U PRVOM KVARTALU ZA 2,3 ODSTO, objavio slovenački Zavod za statistiku
U prvom kvartalu 2020. godine BDP u Sloveniji pao je za 2,3 odsto na godišnjem nivou, odnosno za 4,5 procenata u odnosu na isti... PAD BDP U SLOVENIJI U PRVOM KVARTALU ZA 2,3 ODSTO, objavio slovenački Zavod za statistiku

U prvom kvartalu 2020. godine BDP u Sloveniji pao je za 2,3 odsto na godišnjem nivou, odnosno za 4,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine, objavio je slovenački Zavod za statistiku.

Ukupna potrošnja domaćinstava u prva tri meseca smanjena je za 6,4 posto, a bruto investicije u fiksni kapital za 6,3 posto, pokazuju podaci državnog zavoda.

Izvoz je u tom periodu pao 1,6 posto, što je prvi pad u poslednjih 10 godina, odnosno od drugog kvartala 2002. godine. Istovremeno, uvoz je smanjen za 2,5 odsto.

Slovenija se suočila sa epidemijom korona virusa sredinom marta, pa BDP nije znatnije pogođen u prvom kvartalu. Očekuje se da će se pravi udarac na ekonomiju odraziti u drugom kvartalu, a podaci o BDP znaće se u avgustu.

Izgledi za ekonomiju Slovenije za ovu godinu su duboko u minusu – trenutne procene domaćih i međunarodnih institucija kreću se u rasponu od 5,5 do 16 odsto pada, a najveći broj tih institucija očekuje ovogodišnji pad aktivnosti u Sloveniji između 7 i 8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...