PAD BROJA ZARAŽENIH U REGIONU Od sledeće nedelje ublažavanje mera u Hrvatskoj i BiH

RegionVesti

22.4.2020 09:44 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD BROJA ZARAŽENIH U REGIONU Od sledeće nedelje ublažavanje mera u Hrvatskoj i BiH PAD BROJA ZARAŽENIH U REGIONU Od sledeće nedelje ublažavanje mera u Hrvatskoj i BiH
U Hrvatskoj  za poslednja 24 sata zabeleženo je novih 27 slučajeva zaraze, a jedna osoba je preminula. Ukupan broj zaraženih porastao je na 1.908,... PAD BROJA ZARAŽENIH U REGIONU Od sledeće nedelje ublažavanje mera u Hrvatskoj i BiH

U Hrvatskoj  za poslednja 24 sata zabeleženo je novih 27 slučajeva zaraze, a jedna osoba je preminula. Ukupan broj zaraženih porastao je na 1.908, a umrlih na 48. Hrvatski štab civilne zaštite najavio je da bi izlazna strategija popuštanja epidemioloških mera trebalo da bude  dovršena do kraja nedelje i da će se sprovoditi u fazama. Kao jedna od prvih mera spominje se uspostavljanje međugradskog saobraćaja. Od uslužnih delatnosti prvo se otvaraju one koje ne zahtevaju fizički kontakt i nisu ugostiteljske, uz uslov da mogu osigurati fizičku udaljenost među korisnicima.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 152 uzorka i svi su bili negativni na korona virus. U BiH je do danas testirano nešto više od 19.100 uzoraka, a na korona virus je od početka pandemije pozitivna 1.321 osoba. Od tog broja oporavilo se 398 osoba, a 51 je preminula. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 10. maj okvirni datum za popuštanje mera koje su primenjene zbog pandemije virusa korona, jer će do tada proći sva tri najvažnija praznika kada se očekuje masovno okupljanje građana.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je analizirano 282 nova uzorka među kojima je otkrivena jedna nova infekcija korona virusom. Radi se o porodičnom kontaktu ranije obolele osobe iz Budve. Ukupan broj inficiranih od početka epidemije u Crnoj Gori dostigao je 314.

U makedonskim gradovima u kojima se najbrže širi korona virus meštani će morati obavezno da nose zaštitnu opremu. Vlasti su preporučile da se „redukuje izlaženje, da se to radi samo zbog najneophodnijih razloga i da u nabavku u prodavnice i apoteke ide samo jedan član porodice“, najavljujući pojačano prisustvo policije radi sprovođenja odluka vlade. Do sada u Severnoj Makedoniji obolela je ukupno 1.231 osoba, umrlo je 55, oporavilo se 224.

U Sloveniji ukupan broj obolelih od korona virusa je 1.344, umrlo je 77, oporavilo se 197 osoba. Slovenačka Vlada najavila je da će objaviti predlog za izmene i dopune prvog zakona za prevazilaženje posledica pandemije i predlog drugog zakona, koji će biti usmeren na obezbeđivanje likvidnosti kompanija.Drugi zakon ima za cilj da izdvoji 2,8 milijardi evra za likvidnost i garancije kompanija pogođenih pandemijom i za pomoć zdravstvenom sistemu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...