NAJSKUPLJI STANOVI NA PRIMORJU

Pad cena novogradnje u Crnoj Gori

AnalizaRegionSrbijaU fokusuVesti

23.2.2021 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pad cena novogradnje u Crnoj Gori Pad cena novogradnje u Crnoj Gori
Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.007 evra i manja je za 11,3... Pad cena novogradnje u Crnoj Gori

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.007 evra i manja je za 11,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je za 15 odsto veća u odnosu na treći kvartal 2020. godine, saopšteno je iz državnog zavoda za statistiku MONSTAT.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, dok je na crnogorskom primorju iznosila 1.359 evra.

U središnjem regionu stanovi su u proseku koštali 635 evra po kvadratnom metru a u severnom 766 evra.

Posebno se ističe da je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u IV kvartalu 2020. godine iznosila 1.160 evra, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 612 evra.

U saopštenju se zato ističe da prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj meri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

Naime, ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosečna cena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosečna cena će biti veća.

Kada se uporedi cena stanova u Crnoj Gori sa onom u Srbiji, vidi se da je cena stanova u novogradnji u glavnom gradu Crne Gore znatno ispod cene u Beogradu (prosečna cena u trećem kvartalu 2020. 1.741 evro/m2), pa čak i od Novog Sada (prosek u trećem kvartalu u novogradnji 1.259 evra/m2), dok je u Nišu prosečna cena stana u novogradnji iznosila 919 evra/m2. Kada se uporede statistički podaci, čak su i cene stanova na crnogorskom primorju ispod prosečne cene stanova u Beogradu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...