PANDEMIJA USPORILA OPORAVAK EU

Pad ekonomije Evropske Unije 0,4 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine

EUVesti

17.2.2021 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad ekonomije Evropske Unije 0,4 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine Pad ekonomije Evropske Unije 0,4 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine
Prema podacima statističkog zavoda Evropske Unije – Eurostata, oporavak ekonomije EU usporio je u četvrtom kvartalu, kao posledica novog talasa pandemije korona virusa i... Pad ekonomije Evropske Unije 0,4 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine

Prema podacima statističkog zavoda Evropske Unije – Eurostata, oporavak ekonomije EU usporio je u četvrtom kvartalu, kao posledica novog talasa pandemije korona virusa i novih mera zaključavanja koje su primenile zemlje Unije.

Zvanični statistički podaci pokazuju da je u četvrtom kvartalu prošle godine BDP Evropske unije pao za 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je zabeležen kvartalni rast od 11,5 odsto, najveći rast otkada je Eurostat počeo da objavljuje izveštaje 1995. godine.

Izvor: Eurostat

U Evrozoni ekonomska aktivnost u poslednjem kvartalu prošle godine pala je za 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je zabeležen takođe rekordan kvartalni rast od 12,4 odsto.

Prema podacima Eurostata za 21 zemlju članicu EU, u poslednjem kvartalu 2020. najveći pad zabeležila je ekonomija Austrije sa padom od 4,3 odsto, a zatim sledi Italija sa dva odsto i Francuska sa minusom od 1,3 odsto.

Daleko najsnažniji rast u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila je Rumunija, sa 5,3 procenta, dok je sledi Bugarska sa rastom BDP od 2,1 odsto.

U četvrtom kvartalu prošle godine, rast bruto društvenog proizvoda SAD iznosio je 1,0 odsto, u odnosu na prethodni kvartal kada je ostvaren kvartalni rast od 7,5 odsto. U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, SAD su zabeležile pad BDP od 2,5 odsto.

Prema podacima Eurostata, u odnosu na poslednje tromesečje 2019. BDP EU pao je na kraju prošle godine prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 4,8 odsto, a u Evrozoni za 5 procenata.

EK zgrada
Foto: Pixabay.com

U celoj 2020. godini BDP EU pao je prema sezonski i kalendarski prilagođenim kvartalnim podacima 6,4 odsto, a BDP Evrozone 6,8 procenata, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.

Na godišnjem nivou, od zemalja članica EU za koje Eurostat raspolaže podacima, najveći pad imala je Španija sa 9,1 odsto, dok je Austrija zabeležila pad od 7,8 procenata.

Najmanji pad aktivnosti, prema podacima Eurostata zabeležile su Norveška (- 1,1 odsto) i Litvanija (- 1,3 odsto).

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Realno je ovo veliki procenat nažalost…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...