Nemci oprezni u potrošnji, u julu pad promet u trgovinama na malo za 5,1 odsto

Pad maloprodaje znak da posustaje oporavak najveće evropske ekonomije

EUVesti

1.9.2021 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad maloprodaje znak da posustaje oporavak najveće evropske ekonomije Pad maloprodaje znak da posustaje oporavak najveće evropske ekonomije
Nakon dva meseca snažnog rasta nemačka maloprodaja u julu je pala daleko više nego što se očekivalo, što je prvi znak da bi oporavak... Pad maloprodaje znak da posustaje oporavak najveće evropske ekonomije

Nakon dva meseca snažnog rasta nemačka maloprodaja u julu je pala daleko više nego što se očekivalo, što je prvi znak da bi oporavak najveće evropske ekonomije, koji pokreću potrošači, mogao da posustane u trećem kvartalu.

Federalni zavod za statistiku, Destatis, objavio je da je promet u trgovini na malo u julu realno pao za 5,1 odsto nakon skoka u junu od 4,5 odsto i rasta u maju od 4,6 odsto.

Ovaj pad daleko prevazilazi prognoze analitičara, koji su u redovnoj anketi agencije Reuters očekivali smanjenje od 0,9 odsto.

U odnosu na jul 2020. godine, promet u nemačkoj maloprodaji je zabeležio realan pad od 0,3 procenta, dodaje se u saopštenju. U poređenju sa februarom 2020. godine, tačnije pre nego što pandemija pogodila Nemačku, julski promet u trgovini porastao je za 3,8 odsto.

Nemačka ekonomija povratila se u drugom kvartalu, ali se oporavljala slabije od ostalih zemalja evrozone jer su uska grla u lancu snabdevanja usporila industrijsku proizvodnju.

Problemi u nabavci sirovina i repromaterijala, zajedno sa sve većim brojem obolelih od korona virusa i širenja Delta soja, navode kompanije da zamagljeno sagledaju naredne mesece.

Analitičar nemačke banke Bankhaus Lampe, Aleksander Kruger (Alexander Krueger) veruje da će se maloprodaja verovatno oporaviti u narednim mesecima, uz pomoć jakog tržišta rada i sa sve većim brojem kompanija koje smanjuju skraćeno radno vreme uvedeno tokom pandemije.

Međutim, ukupna podrška ekonomiji od potrošnje mogla bi biti manja u trećem kvartalu nego što su se mnogi nadali, dodao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...