Cena barela na londonskom tržištu niža za 85 centi

Pale cene nafte na međunarodnim tržištima

SvetVesti

21.10.2021 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pale cene nafte na međunarodnim tržištima Pale cene nafte na međunarodnim tržištima
Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima i kreću se ka 84 dolara. Do pada je došlo nakon što je Kina signalizirala... Pale cene nafte na međunarodnim tržištima

Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima i kreću se ka 84 dolara. Do pada je došlo nakon što je Kina signalizirala da će intervenisati po pitanju cene uglja kako bi osigurala snabdevanje strujom i toplotnom energijom i tako ublažila potražnju za mazutom i dizelom.

Na londonskom tržištu je cena barela bila 85 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,23 dolara, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na hrvatski portal SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u novembru trgovalo po ceni nižoj za 85 centi, odnosno 82,11 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u decembru cena mu je pala za 98 centi, na 81,46 dolara.

Tržišta pomno prate probleme s snabdevanjem energentima u Kini, a fokus je na nastojanjima Pekinga da poveća proizvodnju uglja, čije su cene u proteklim danima dostigle rekordne nivoe, te da tako osigura snabdevanje strujom i toplotnom energijom.

Kineski Nacionalni komitet za razvoj i reforme saopštio je u utorak da će vratiti cene uglja u razumne okvire i suzbiti sve nepravilnosti koje remete tržišni poredak i zlonamerne špekulacije u trgovini terminskim ugovorima za isporuku termalnog uglja.

Kako saopštavaju iz Commerzbank, Kina planira da preduzme korake kako bi zakočila nagli rast cena na domaćem tržištu uglja, što bi moglo stvoriti značajan pritisak na tamošnje cene uglja i preokrenuti trend prebacivanja na naftu.

Problemi u snabdevanju gasom i ugljem i rast njihovih cena podstakli su i tržišta nafte, budući da su proizvođači struje umesto njih počeli koristiti dizel i mazut.

Cene kineskog uglja i druge robe pale su u jutarnjoj trgovini, a to je stvorilo pritisak i na vrednost nafte.

Protivteža na naftnim tržištima bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API), koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici od 3,3 miliona barela, što je znatno više nego što su analitičari očekivali.

Zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, lož-ulje i kerozin, zabeležile su neočekivano veliki pad, signalizirajući snažnu potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel referentne korpe nafte njenih članica u utorak koštao 83,48 dolara, što znači da je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...