Nagoveštaj da jenjava inflatorni pritisak

Pale cene proizvođača u evrozoni

EUVesti

5.7.2023 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pale cene proizvođača u evrozoni Pale cene proizvođača u evrozoni
Godišnja inflacija cena proizvođača u evrozoni postala je negativna u maju, prvi put od 2020. godine, što ukazuje na to da jenjavaju pritisci na... Pale cene proizvođača u evrozoni

Godišnja inflacija cena proizvođača u evrozoni postala je negativna u maju, prvi put od 2020. godine, što ukazuje na to da jenjavaju pritisci na cene koji su pogađali preduzeća i domaćinstva tokom proteklih godinu dana.

Prema izveštaju Eurostata, cene na ulazima u fabrike u evrozoni bile su 1,5 odsto niže u odnosu na maj prošle godine, što je prvo godišnje smanjenje od decembra 2020. godine i apsolutno više od prognoze ekonomista koji su se nadali padu cena od 1,3 odsto, prenosi Financial Times.

Pad je bio podstaknut cenama energenata, koje su bile za 13,3 odsto niže u odnosu na maj prošle godine. Proizvođačke cene mogu biti rani pokazatelj potrošačke inflacije koja je u evrozoni u junu iznosila 5,5 procenata u odnosu na 6,1 odsto u maju. Ipak, osnovna inflacija u evrozoni, koja isključuje cene hrane i energije, ponovo je ubrzana u junu.

Cene stambenih nekretnina u evrozoni nastavile su pad iz prvog kvartala i u drugom. Cene kuća oslabile su za 0,9 odsto u drugom tromesečju, nakon pada od 1,7 odsto u prethodnom. Reč je o prva dva uzastopna kvartala u poslednjoj deceniji u kojima su cene kuća padale. Najveći gubitak vrednosti nekretnina zabeležen je u Švedskoj i Nemačkoj, 6,9 i 6,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...