novo automatizovano skladište i dve fabričke linije u sladkom vrhu

Paloma uložila 130 miliona evra u moderne tehnologije

BiznisInvesticijeVesti

4.6.2024 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Paloma uložila 130 miliona evra u moderne tehnologije Paloma uložila 130 miliona evra u moderne tehnologije
Slovenačka kompanija Paloma obeležila je završetak ulaganja u najsavremenije tehnologije, koja ukupno iznose više od 130 miliona evra. Investicije obuhvataju dve nove fabričke linije... Paloma uložila 130 miliona evra u moderne tehnologije

Slovenačka kompanija Paloma obeležila je završetak ulaganja u najsavremenije tehnologije, koja ukupno iznose više od 130 miliona evra. Investicije obuhvataju dve nove fabričke linije za konverziju i automatizovano skladištenje gotovih proizvoda u Sladkom Vrhu. Događaju su prisustvovali premijer Slovenije Robert Golob, ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han, predsednik Eco-Investmenta Milan Filo i predsednik Palome Stevan Lomić.

Paloma je akcionarsko društvo sa 150-ogodišnjom tradicijom proizvodnje i tržišnog plasmana toalet papira u Evropi i lider je na tržištu jugoistočne Evrope. Kompanija je uglavnom izvozno orijentisana. Godišnji kapacitet iznosi 87.000 tona toalet papira, koji se prerađuje u toalet papir, papirne ubruse i maramice. Prodajni asortiman obuhvata i matične rolne. Od 2017. godine, Paloma je deo međunarodne SHP Grupe sa sedištem u Bratislavi.

„U 2021. godini, kada je u rad puštena nova mašina za papir, najavili smo da ćemo nastaviti s ulaganjem u fabriku u Sladkom Vrhu. Današnji događaj je dokaz da smo održali obećanje i, uprkos ozbiljnim izazovima u ekonomskom okruženju, uspešno nastavljamo poslovanje Palome i SHP Grupe“, istakao je predsednik kompanije Eco-Investment Milan Filo.

Skup novih investicija, pod nazivom Project Motion, u ukupnom iznosu koji premašuje 130 miliona evra, obuhvata dve nove linije za konverziju, ubrzanu i unapređenu paletizaciju i automatizovano skladište s visokim policama. Novo automatizovano skladište, čija je izgradnja zahtevala rušenje starih zgrada i izgradnju potpuno nove zgrade, ima deset spratova i 24.760 paletnih mesta. Ono omogućava efikasan transport bez stvaranja uskih grla, 100 odsto praćenje paleta i niže operativne troškove skladištenja i interne logistike.

„Kao i većina industrija, industrija higijenskog papira u Evropi morala je da se suoči s teškim tržišnim uslovima. Nezamislivo velika povećanja ulaznih troškova i fluktuirajuća dostupnost materijala imali su veliki uticaj na naše poslovanje. Ali, kao kompanija koja razmišlja unapred, dokazujemo da smo i u takvim periodima sposobni i u stanju da napravimo velika ulaganja, koja će biti ključ za buduće dobre performanse“, rekao je Stevan Lomić, generalni direktor Palome.

  • MISKO

    4.6.2024 #1 Author

    Takva ulaganja obično doprinose razvoju kompanije i unapređenju njenih proizvoda ili usluga

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2024 #2 Author

    Bez moderne tehnologije nema ni napretka u poslovanju…

    Odgovori

  • STEPA

    5.6.2024 #3 Author

    Mora da se ide i korak ispred vremena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.