Odgovor na nalaz Evropske komisije

Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski gas

EURegionVesti

21.5.2024 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski gas Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski gas
Geoplin kupuje gas na osnovu ugovora sa alžirskim Sonatrachom i na osnovu kratkoročnih ugovora o kupovini na likvidnim tržištima u EU. U slučaju ovog... Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski gas

Geoplin kupuje gas na osnovu ugovora sa alžirskim Sonatrachom i na osnovu kratkoročnih ugovora o kupovini na likvidnim tržištima u EU. U slučaju ovog drugog, smatra se da je gas već ranije uvezen u EU i da potiče iz EU, odgovorili su iz kompanije Geoplin na nalaze Evropske komisije da se Slovenija oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije.

Slovenački veletrgovac gasom Geoplin raskinuo je ugovor sa ruskim Gazpromom krajem 2022. godine i od 2023. više ne dobija ruski gas od te kompanije. Potrebe su zadovoljene zaključenjem srednjoročnog ugovora sa alžirskim Sonatrachom za period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine, piše Seebiz.

Početkom ove godine, dodatnim dogovorom sa Sonatrachom, skoro je udvostručio isporuku prirodnog gasa iz Alžira. „Možemo reći da u principu postoji obostrani interes za saradnju Geoplina i Sonatracha i nakon što je protekao pomenuti period, a konkretni razgovori su još u toku“, naveli su u današnjem obrazloženju za medije povodom navodnog uvoza ruskog gasa u Sloveniju.

„Dalja diversifikacija izvora snabdevanja ostaje naš prioritet za očuvanje nacionalne bezbednosti snabdevanja energijom, a razgovori sa različitim potencijalnim partnerima su u toku“, napisali su.

Prema sopstvenim tvrdnjama, Geoplin trenutno nedostajuće količine gasa potrebne Sloveniji obezbeđuje iz već postojeće diverzifikacije izvora snabdevanja na osnovu sporazuma sa evropskim partnerima, odnosno na osnovu kratkoročnih ugovora za kupovinu na likvidnim tržištima u EU.

„Ovde naglašavamo da se ne može tvrditi da je poreklo ovog gasa ruskog porekla, jer kada se sklapaju poslovi sa evropskim dobavljačima prirodnog gasa na virtuelnim trgovačkim mestima ili na berzi, smatra se da ovaj gas ima poreklo iz EU. Nemamo pristup evidenciji o tome odakle je uvezen gas u EU”, napisali su.

Prošle nedelje, na drugu godišnjicu usvajanja plana EU REPowerEU za smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, Evropska komisija je napisala da je Slovenija preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali da se „u stvarnosti i dalje oslanja na ruski gas uvezeno preko Austrije“.
Ugovor o isporuci gasa iz Alžira za period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. dovoljan je samo za oko trećinu godišnjih potreba Slovenije za gasom, oko 300 miliona kubnih metara godišnje, podsetila je ona.

Komisija je bila kritična i da je Slovenija jedna od samo pet zemalja članica koje nisu smanjile potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta 2022. godine, kako je dogovoreno na nivou EU. Slovenija je smanjila potrošnju gasa za deset odsto. Manje uspešne bile su samo Poljska sa padom od osam odsto i Irska sa padom od četiri odsto. Malta je jedina povećala potrošnju gasa za deset odsto.

  • LENA

    26.5.2024 #1 Author

    Geoplinova strategija diversifikacije snabdevanja gasom iz Alžira predstavlja korak ka smanjenju zavisnosti Slovenije od ruskog gasa. Međutim, nalazi Evropske komisije ukazuju na potrebu daljih napora u smanjenju te zavisnosti i diversifikaciji izvora snabdevanja, kako bi se osigurala energetska bezbednost zemlje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.