vrednost projekta 40 miliona evra

Pametna električna brojila u Nišu, Čačku i Kraljevu

SrbijaVesti

14.9.2021 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na...

Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Za realizaciju tog projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, u utorak su potpisani Ugovori o zajmu između Vlade Srbije i EBRD, kao i Ugovor o garanciji države da će taj projekat biti urađen, a potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instaliranje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

Navela je da je to prva faza projekta koja obuhvata tri grada, 205.000 brojila i čija je vrednost 40 miliona evra.

Mihajlović je najavila da će biti i druge faze projekta u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.

„Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivni mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje“, rekla je Mihajlović.

Ističe da to najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Ugovora o garanciji za projekat pametnih brojila potpisali su državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Ugovora o zajmu su potpisali direktor Poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...