PARISKI SPORAZUM U PRAKSI

Pandemija smanjila bankarsku podršku proizvođačima fosilnih goriva

BankeNovacSvetVesti

25.3.2021 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pandemija smanjila bankarsku podršku proizvođačima fosilnih goriva Pandemija smanjila bankarsku podršku proizvođačima fosilnih goriva
Vodeće svetske banke smanjile su finansiranje proizvođača fosilnih goriva za devet odsto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje više... Pandemija smanjila bankarsku podršku proizvođačima fosilnih goriva

Vodeće svetske banke smanjile su finansiranje proizvođača fosilnih goriva za devet odsto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje više nevladinih organizacija, među kojima su Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i drugi.

Kako se navodi, prošle godine je 60 vodećih banaka obezbedilo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, i to njih ukupno 2.300.

U 2019. banke su tim kompanijama obezbedile 824 milijarde dolara, što uključuje kredite i garancije za izdavanje obveznica i akcija.

U prošloj godini najveće iznose proizvođačima fosilnih goriva obezbedili su američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51,3 milijarde, odnosno 48,39 milijardi dolara.

Među 60 najvećih banaka, italijanski UniCredit i Intesa SanPaolo našli su se na 35. odnosno 45. mestu, s finansijskom potporom proizvođačima fosilnih goriva u iznosu 8,64 milijarde odnosno 1,82 milijarde dolara. Ruska Sberbank zauzela je 47. mesto sa 1,15 milijardi dolara.

U izveštaju se ističe da je glavni razlog smanjenog finansiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini rekordno nisko ulaganje u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima.

U izveštaju se takođe navodi da su posle potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi 2015. godine, u periodu od 2016. do 2019. krediti za ove namene rasli između 4,4 i 5,5 odsto godišnje, prenosi Seebiz.eu.

Interesantan je podatak da je finansiranje fosilnih goriva u prvoj polovini 2020. godine zabeležilo najveći skok u šestomesečnom razdoblju od usvajanja Pariskog sporazuma o klimi jer su proizvođači koristili niske troškove zaduživanja i podsticaje centralnih banaka. Međutim, u drugoj polovini godine ovo kreditiranje je zabeležilo rekordni pad.

U zaključku ovog izveštaja se ističe da i pored značajnog pada u protekloj godini, ukupni trend finansiranja u poslednjih pet godina ide u pogrešnom pravcu, jer se mora graditi svet bez proizvodnje fosilnih goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...