PANDEMIJA UNIŠTILA NAJSTARIJU AVIOKOMPANIJU Kolumbijski avioprevoznik na ivici bankrota

SvetVesti

11.5.2020 16:55 Autor: Julijana Vincan 1

PANDEMIJA UNIŠTILA NAJSTARIJU AVIOKOMPANIJU Kolumbijski avioprevoznik na ivici bankrota PANDEMIJA UNIŠTILA NAJSTARIJU AVIOKOMPANIJU Kolumbijski avioprevoznik na ivici bankrota
Kolumbijska aviokompanija „Avianca Holdings“, druga najveća latinoamerička kompanija i jedna od najstarijih u svetu, podnela je zahtev za bankrot, pošto je nastupio rok za... PANDEMIJA UNIŠTILA NAJSTARIJU AVIOKOMPANIJU Kolumbijski avioprevoznik na ivici bankrota

Kolumbijska aviokompanija „Avianca Holdings“, druga najveća latinoamerička kompanija i jedna od najstarijih u svetu, podnela je zahtev za bankrot, pošto je nastupio rok za isplatu obveznica, a kolumbijska Vlada nije odgovorila na njihove molbe za pomoć. Ako ne uspe da izađe iz bankrota, ovo će biti jedan od prvih glavnih prevoznika u svetu koji je propao zbog pandemije korona virusa.

„Avianca“ je od nadležnog američkog suda zatražila sudsku zaštitu od poverilaca, koja se u južno-američkom okrugu SAD sprovodi prema takozvanom „Poglavlju 11“ (Chapter 11), piše CNN. Razlog je što aviokompanija trenutno nije u stanju da izmiri svoje obaveze prema poveriocima, jer je još sredinom marta prizemljila svoju flotu i prekinula sa letovima.

Postupak koji je započet pred američkim sudom, a koji je pravno posmatrano najsličniji našem stečajnom postupku, trebalo bi da omogući kompaniji da, iako nema novca, plati dugovanja i nastavi da posluje u ograničenom kapacitetu i u vremenu potrebnom za restruktuiranje i oporavak.

Krajem prošle godine, kompanija je proslavila svoj stoti rođendan, a sada se, mesec dana nakon „KLM Royal Dutch Airlines“, suočava sa mogućnošću gašenja. Osim centralne kolumbijske kompanije, „Avianca“ posluje i u mnogim drugim zemljama ovog regiona preko svojih ćerki kompanija, a jedna od njih, „Avianca Peru“, u nedelju je i zvanično prestala da postoji. U okviru ove porodice postoje još i zavisne ćerke kompanije u Kostariki, Ekvadoru, El Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi.

Pandemija Covid-19 izvazvala je pad globalnog avionskog prometa od 90 odsto i očekuje se da će prihodi ove industrije širom planete biti manji za 314 milijardi dolara, najavila je Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz.

  • Dragana N

    12.5.2020 #1 Author

    na žalost, biće još takvih kompanija ali će se sigurno izroditi i neke nove…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...