PANIKA ZBOG BREXITA MEĐU BRITANSKIM UVOZNICIMA Pune magacine evropskom robom

EUSvetVesti

26.11.2020 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

PANIKA ZBOG BREXITA MEĐU BRITANSKIM UVOZNICIMA Pune magacine evropskom robom PANIKA ZBOG BREXITA MEĐU BRITANSKIM UVOZNICIMA Pune magacine evropskom robom
Britanski preduzetnici užurbano pune magacine evropskom robom koristeći možda poslednje nedelje bescarinskog uvoza, jer pregovori o trgovinskom sporazumu nakon Brexita i dalje ne daju... PANIKA ZBOG BREXITA MEĐU BRITANSKIM UVOZNICIMA Pune magacine evropskom robom

Britanski preduzetnici užurbano pune magacine evropskom robom koristeći možda poslednje nedelje bescarinskog uvoza, jer pregovori o trgovinskom sporazumu nakon Brexita i dalje ne daju rezultate.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michael Barnier) upozorio je u utorak britanskog kolegu Dejvida Frosta (David Frost) da je besmisleno da se sastaju u Londonu tokom vikenda, ako Velika Britanija u narednih 48 sati ne bude pokazala želju za kompromisom, prenosi Guardian.

Špediterske kompanije u Velikoj Britaniji zatrpane su porudžbinama, jer preduzetnici kupuju najviše što mogu, a posledica toga su pretrpani magacini i poskupljenje dostave za oko 20 odsto sa očekivanjem daljeg rasta cena u decembru, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters.    

Istovremeno, za 10 odsto porasle su cene prevoza robe između Ostrva i Francuske i Poljske, a logističari opisuju stanje kao panično, jer britanske firme traže od špeditera instrukcije o postupanju na carini sa čime nemaju iskustva.

Između Irske i Francuske u toku je spor oko pet milijardi evra iz fonda za kompenzaciju izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Iako se Irska nadala odšteti, Francuska je nedavno najavila da će joj novac biti potreban radi obeštećenja ribara.

Konzervativni poslanici u Britanskom parlametu upozorili su premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) da će glasati protiv svakog predloga trgovisnkog sporazuma o Brexitu, ukoliko bi njime bio narušen suverenitet zemlje. Za dogovor o Brexitu istekli su svi predviđeni rokovi. Evropski parlament zakazao je glasanje o sporazumu za 28. decembar ukoliko bude potrebno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...