federalne rezerve planiraju povećanje kamatne stope za 0,5 poena

Pauelovi komentari uplašili berzanske investitore

BerzaNovacSvetVesti

22.4.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pauelovi komentari uplašili berzanske investitore Pauelovi komentari uplašili berzanske investitore
Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio oštar pad indeksa, pošto je predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) najavio agresivno povećanje kamatnih... Pauelovi komentari uplašili berzanske investitore

Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio oštar pad indeksa, pošto je predsednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) najavio agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones je oslabio 1,05 odsto, na 34.792 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 odsto, na 4.393 boda, a Nasdaq indeks 2,07 odsto, na 13.174 boda, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući Teslu.

Pad indeksa u negativno područje usledio je nakon što je Pauel kazao da će se na sednici u maju razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,5 procentnih bodova.

„Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže“, kazao je Pauel u raspravi o globalnoj ekonomiji na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prinosi na američke državne obveznice dostigli su nove najviše nivoe u više godina. Istovremeno je zabeležen pad cena akcija tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Amazon i Meta Platforms, jer se ulagači plaše da će okruženje s visokim kamatama negativno uticati na potencijal rasta tih kompanija.

Nakon što je dan ranije cena akcija Netflix-a potonula 35 odsto zbog prvog kvartalnog pada broja pretplatnika u više od deset godina, u četvrtak je skliznula dodatnih 3,5 odsto, pa je tržišna vrednost te kompanije za striming video sadržaja prvi put od 2018. godine pala ispod 100 milijardi dolara.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su u četvrtak pale, a među najvećim gubitnicima našao se tehnološki sektor s prosečnim padom od 1,7 odsto.

Na većini evropskih berzi cene akcija su u četvrtak porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 odsto, na 7.627 bodova, ali je frankfurtski DAX skočio 0,98 odsto, na 14.502 boda, a pariski CAC 1,36 odsto, na 6.715 bodova.

  • DANIJELA

    23.4.2022 #1 Author

    Cene su toliko nestabilne da ne mogu vise da se isprate.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...