Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra

Počeli radovi na izgradnji autoputa Niš – Merdare

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaU fokusuVesti

2.12.2021 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počeli radovi na izgradnji autoputa Niš – Merdare Počeli radovi na izgradnji autoputa Niš – Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji autoputa E80 Niš – Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika.... Počeli radovi na izgradnji autoputa Niš – Merdare

Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji autoputa E80 Niš – Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika.

Početku radova prisustvuje šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret), ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Građevinske mašine kompanije Strabag počele su zemljane radove na deonici od petlje Merošina kod Niša do Pločnika u dužini 36,3 kilometra.

Deonica Niš – Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukata, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice, kažu za Tanjug u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To su petlja Merošina – Merošina 1, duga pet i po kilometara, petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok, dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok – petlja Prokuplje zapad, duga 12,8 kilometara, i petlja Prokuplje zapad-petlja Beloljin, dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije. Za ostatak autoputa do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije. Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu autoputa dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela. To je deo budućeg autoputa Niš-Priština-Drač dužine 383 kilometara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Valona).

Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja.

  • IVAN

    27.10.2022 #1 Author

    Samo nek se radi i gradi pozdravljam

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...