vlada nije uspela da ispuni obećanja i poveća plate na 20 dolara

Počeo opšti štrajk u Nigeriji zbog rastuće inflacije

SvetVesti

27.2.2024 18:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Počeo opšti štrajk u Nigeriji zbog rastuće inflacije Počeo opšti štrajk u Nigeriji zbog rastuće inflacije
U Nigeriji je u utorak zbog rastuće inflacije i ekonomskog pada počeo opšti štrajk koji bi mogao da parališe tu zemlju, sa 213 miliona... Počeo opšti štrajk u Nigeriji zbog rastuće inflacije

U Nigeriji je u utorak zbog rastuće inflacije i ekonomskog pada počeo opšti štrajk koji bi mogao da parališe tu zemlju, sa 213 miliona stanovnika najmnogoljudniju u Africi.

Cene goriva su se više nego udvostručile, a inflacija dostigla prošlog meseca blizu 30 odsto, najviše za tri decenije – po zvaničnim podacima Nacionalnog biroa za statistiku, prenosi Beta.

Sindikati kažu da vlada nije uspela da ispuni obećanja koja uključuju mesečno povećanje plata od približno 20 dolara (18 evra) za sve tokom šest meseci i isplate milionima ugroženih domaćinstava od po 15 dolara (13 evra) za tri meseca.

Predsednik Nigerije Bola Tinubu je sproveo niz mera među kojima ukidanje subvencija za gorivo i objedinjavanje višestrukih deviznih kurseva u zemlji, što je dovelo do devalvacije nacionalne valute naire u odnosu na američki dolar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...