Konvoj tehničke mehanizacije pod srpskom zastavom uskoro stiže na bagerovanje u Bugarskoj

Počinju radovi na prvoj kritičnoj tački Dunava

RegionSrbijaU fokusuVesti

19.9.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počinju radovi na prvoj kritičnoj tački Dunava Počinju radovi na prvoj kritičnoj tački Dunava
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da će u prvoj polovini ove nedelje naši brodovi stići na prve kritične tačke u... Počinju radovi na prvoj kritičnoj tački Dunava

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da će u prvoj polovini ove nedelje naši brodovi stići na prve kritične tačke u Bugarskoj, gde će krenuti sa interventnim bagerskim radovima.

Momirović je naveo da će predstavnici ministarstva obići naše radnike u Bugarskoj kako bi na licu mesta proverili kako radovi napreduju, ali i pružili svu potrebnu podršku ljudima koji su se zbog urgentnosti situacije uputili u drugu zemlju kako bi uradili sve da obezbede stabilnost srpske ekonomije.

“Imajući u vidu specifičnost posla koju srpska mehanizacija treba da uradi u Bugarskoj, kako bi se obezbedilo uredno dopremanje uglja u TENT, uvoz evrodizela, veštačkog đubriva, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda, ostvarena je puna saradnja sa nadležnim državnim organima u Bugarskoj i nadamo sе da ćеmo i daljе imati sjajnu intеrakciju sa komšijama u cilju ostvarivanja zajеdničkog važnog cilja za čitavu Evropu – potpunе plovnosti Dunavom, našim najznačajnijim plovnim koridorom”, napomenuo je ministar.

Konvoj tehničke mehanizacije pod sprskom zastavom u sredu je napustio vode Srbije i u prvoj polovini naredne nedelje stiže na prvu poziciju za bagerovanje u Bugarskoj.

U međuvremenu, ekipa hidrografa iz Srbije koja je stigla u Bugarsku krajem prošle nedelje izvršila je hidrografska batimetrijska merenja u cilju utvrđivanja tačnog stanja plovnog puta i planiranja bagerskih radova.

U prethodnom periodu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je sporazume sa resornim ministarstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, koji podrazumevaju zajedničke hidrotehničke i bagerske radove na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi.

Sporazum o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za projekat „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – Ušće Drine i Save potpisan je 9. septembra između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Sporazum o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske potpisan je 3. septembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...