Mobilizacija raspoloživih mašina za održavanje plovnih puteva

Rečna mehanizacija u Bugarsku kreće za vikend, prvi rezultati vidljivi za 20 dana

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

7.9.2022 18:01 Autor: Stanislav Stanišić 4

Rečna mehanizacija u Bugarsku kreće za vikend, prvi rezultati vidljivi za 20 dana Rečna mehanizacija u Bugarsku kreće za vikend, prvi rezultati vidljivi za 20 dana
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će bagerska mehanizacija koju će Srbija poslati na bugarski deo Dunava početi da radi... Rečna mehanizacija u Bugarsku kreće za vikend, prvi rezultati vidljivi za 20 dana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će bagerska mehanizacija koju će Srbija poslati na bugarski deo Dunava početi da radi naredne nedelje, kako bi obezbedila plovnost te reke kroz Bugarsku.

U razgovoru za Biznis.rs Siniša Radić, direktor firme Regulacije iz Sremske Mitrovice, koja je u vlasništvu bugarske Gromahold grupe specijalizovane za održavanje plovnih puteva, kaže da je u procesu mobilizacija raspoložive mehanizacije u našoj zemlji i kompanije iz ovog sektora će se potruditi da mašine što pre stignu u Bugarsku.

„Prema našim projekcijama računamo da će prve mašine za vikend ili eventualno u ponedeljak biti upućene u Bugarsku. Ne zavisi sve od naše volje, na angažovanje mogu da utiču vremenske prilike, vodostaj. Očekujem da je potrebno vreme za transport celokupne mehanizacije u Bugarsku“, od osam do 12 dana, ocenjuje Radić.

Kompanija koju naš sagovornik predvodi bila je angažovana nedavno na sanaciji plovnih puteva kroz Srbiju i sa autoritetom tvrdi da naše firme raspolažu sa potrebnim tehničkim kapacitetima da se problem u Bugarskoj reši.

„Konkretno naš veliki bager bio je angažovan na sanaciji korita na Dunavu kod Čortanovaca i on će biti upućen u Bugarsku. Spremni smo da pošaljemo dodatnu mehanizaciju u zavisnosti od razvoja situacije. Problem nam je nepoznat teren i trebaće nam par dan da vidimo kroz dinamiku radova da li je potrebno pojačavati mehanizaciju. Na osnovu prognoza koje su došle iz Bugarske predviđeno je da se ukloni 220.000 kubika materijala. Radi tačne analize situacije na terenu, uključilo se i srpsko ministarstvo za infrastrukturu što je precizirano prema potpisanom međudržavnom sporazumu. U ovom trenutku predviđeni rok za završetak svih radova je dva meseca, što zavisi od preciznosti prognoze koju je dala bugarska strana u startu“, upozorava Radić.

Najkritičnija situacija u Bugarskoj je u lukama Ruse i Svištof.

„Svištof je bliži našoj zemlji i probaćemo da radovima u tom području oslobodimo prve brodove i omogućimo im prolaz ka Srbiji. Na toku kroz Bugarsku vodostaj je porastao desetak centimetara što će nam olakšati posao na terenu. Očekivanja su da će se za dvadeset dana biti gotov posao u prvoj luci“, objašnjava Radić.

Napravljen je plan za transport mehanizacije koja će biti prebačena Dunavom.

„Brodovi će gurati plovnu mehanizaciju na čelu sa bagerima sa malim gazom koji će u slučaju potrebe sanirati plovidbeni put kako bi omogućili prolazak krupnoj mehanizaciji“, prenosi Radić.

Prema njegovim rečima situacija u Srbiji je stabilna i sem tekućih održavanja nema urgentnih radova. Problem koji se javio kod Prahova gde stoji potopljena nemačka flota iz drugog svetskog rata više ne ograničava plovidbu.

Informacije iz Ministarstva za infrastrukturu govore da je Dunav za nas najvažniji koridor za teretni saobraćaj, jer jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterni. Dodaju da je trenutno zbog rekordno niskog vodostaja u Bugarskoj blokirano više od milion tona uglja, blokirana je pšenica, blokirane su sirovine za hemijsku i industriju čelika koji su namenjeni srpskom tržištu.

  • GOCA BG

    7.9.2022 #1 Author

    U kratkom vremenskom roku ce se sve sanirati,i moci ce sve da funkcionise…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #2 Author

    Olaksava to sto je vodostaj porastao

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.9.2022 #3 Author

    Bolje je sprečiti nego lečiti ali sta je tu je.

    Odgovori

  • Anna

    8.9.2022 #4 Author

    Hahahahaha! Oni dok transportuju mehanizaciju vodostaj će se vratiti u normalu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.