Nova pravila kreću od Nove godine

Podsticaj nauke i preduzetništva mladih cilj novih poreskih olakšica

BiznisBolji posaoPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

23.6.2021 14:15 Autor: Julijana Vincan 0

Podsticaj nauke i preduzetništva mladih cilj novih poreskih olakšica Podsticaj nauke i preduzetništva mladih cilj novih poreskih olakšica
Оd 1. januara 2022. godine važiće poreske olakšice, kojima se podstiče naučno-istraživački rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih, najavljuje ministar finansija Siniša Mali. Svi mlađi... Podsticaj nauke i preduzetništva mladih cilj novih poreskih olakšica

Оd 1. januara 2022. godine važiće poreske olakšice, kojima se podstiče naučno-istraživački rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih, najavljuje ministar finansija Siniša Mali.

Svi mlađi od 40. godina koji na godišnjem nivou zarađuju više od tri prosečne zarade neće ubuduće plaćati porez na godišnji prihod građana, a koji iznosi minimum 10 odsto primanja. Za zarade koje prelaze šest prosečnih godišnjih plata ovaj namet je čak 15 procenata.

„Ova olakšica namenjena je svim mladima koji zarađuju više od proseka, a cilj nam je da upravo takve, visokoobrazovane vratimo iz inostranstva. Negde oko 8.000 mladih plaćalo je taj godišnji porez na dohodak građana, ukupan iznos je nešto iznad dve milijarde dinara. Na neki način odričemo se toliko prihoda, ali mislim da dobijamo mnogo više“, komentariše ovu odluku ministar Mali.

Druga mera odnosi se na sve koji se prvi put zapošljavaju nezavisno od starosti. Ipak, kako navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ona obuhvata uglavnom mlađe ljude. Poslodavac će tri godine biti oslobođen 70 odsto poreza i doprinosa, pod uslovom da u tom periodu ne otpušta radnike.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ova mera će pomoći zapošljavanju nekih od 100.000 mladih ljudi, do 30. godine života, koji se danas nalaze za evidenciji Službe za zapošljavanje.

Kako se navodi, cilj mera kojom se za 70 odsto smanjuje i porez na plate istraživača, jeste da kompanije kod nas otvaraju naučno-istraživačke centre, uz ponudu visokih zarada. Ko spada u taj krug istraživača biće dodatno utvrđeno. Mali ukazuje da je više od 600 milijardi dinara budžetskih prihoda upravo porez na dodatu vrednost.

„Što je jača borba protiv sive ekonomije, što više izdajemo fiskalnih računa, što se više naplaćuje porez na dodatnu vrednost, tu imamo više prostora da smanjujemo ostale poreske oblike, to je apsolutno jasna strategija“, ukazuje resorni ministar.

Uz nove poreske olakšice, od 1. januara će poreznici u realnom vremenu očitavati fiskalne račune, prelazi se i na elektronske fakture, čime se obruč oko sive ekonomije dodatno steže.

Da podsetimo, Vlada Srbije uskladila je iznose svih republičkih administrativnih taksi sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, kako je to i predviđeno Zakonom. Početak primene uvećanih naknada po raznim osnovama, koje građani i privreda plaćaju državi, planiran je za 1. juli ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...