Članica EU pod sumnjom zbog pranja novca

Pojačan nadzor Malte, stavljena na sivu listu

NovacSvetU fokusuVesti

26.6.2021 07:16 Autor: Miljan Paunović 0

Pojačan nadzor Malte, stavljena na sivu listu Pojačan nadzor Malte, stavljena na sivu listu
Nadzorno telo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma – FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno,... Pojačan nadzor Malte, stavljena na sivu listu

Nadzorno telo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma – FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sedištem u Parizu, dodaje da je ta članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, javlja Associated Press, koji ocenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistan, Zimbambve i Sirija.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi rešili u što kraćem vremenskom periodu.

„Veliki broj reformi je dovelo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spreči, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma“, navodi se u saopštenju vlade u La Valeti.

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da „Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi.“

„Malta je uradila zajedničku procenu 2019. godine i završni izveštaj je prikazao veliki broj ozbiljnih pitanja koji se tiču rizika u državi“, rekao je predsednik FATF Markus Plejer (Marcus Pleyer).

On je dodao da je Malta „napravila dobar napredak“ u pojedinim oblastima, ali da „i dalje ostaju važna pitanja“.

„Malteška obaveštajna finansijska jedinica mora da podrži snage reda i da se bori protiv utaje poreza i slučajeva povezanim sa pranjem novca“, kazao je Plejer.

FATF je osnovan 1989. godine na incijativu G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. godine mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Tagovi
SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...