Susednu državu čeka novo zaduživanje

Politička nestabilnost Crne Gore može se negativno odraziti na njenu ekonomiju

RegionU fokusuVesti

22.8.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Politička nestabilnost Crne Gore može se negativno odraziti na njenu ekonomiju Politička nestabilnost Crne Gore može se negativno odraziti na njenu ekonomiju
Politička nestabilnost u Crnoj Gori imaće posledice na stabilnost institucija, a samim tim na ekonomiju, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. Drecun je izjavio da... Politička nestabilnost Crne Gore može se negativno odraziti na njenu ekonomiju

Politička nestabilnost u Crnoj Gori imaće posledice na stabilnost institucija, a samim tim na ekonomiju, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Drecun je izjavio da obaranje dve vlade za dve godine za demokratiju nije nepoznanica, ali da to u ekonomskom smislu može imati negativan uticaj, naročito u svetlu krize koja se najavljuje za jesen.

„Nije strašno što je vlada pala, u Italiji vlade padaju vrlo često i nema tih problema ako su vam institucije jake, ali kad su vam institucije slabe, a zavise od političke stabilnosti, onda se dešava ovo što se dešava nama. Politička kriza uzrokuje institucionalnu, a to se odražava na priliv direktnih stranih investicija, na ekonomiju, na imidž države… Ima sve moguće reperkusije kad je ekonomija u pitanju“, napomenuo je Drecun.

On je naveo da je pitanje i na koji način će biti izglasan rebalans budžeta, čiji se predlog očekuje nakon turističke sezone, kada bi se mogao imati realniji uvid u stanje državne kase, prenosi agencija Mina, pozivajući se na portal RTCG.

„Politička stabilnost, odnosno institucionalna stabilnost, faktor je broj jedan za privlačenje direktnih stranih investicija, tek na drugom ili trećem mestu su bili poreski sistemi, visine poreskih stopa i tako dalje. Dakle, moramo voditi računa o tome, kao država“, rekao je Drecun.

Globalna kriza mora da se odrazi i na Crnu Goru. Osim rebalansa, Crnu Goru najverovatnije čeka i novo zaduživanje. Sve to se dešava pred jesen, koju najavljuju kao kriznu.

„Ukoliko vi uvozite inflaciju, ne postoji vlada koja može to da spriječi i koja može da utiče svojim merama, tim pre što mi nemamo monetarnu politiku u svojim rukama i ograničeni smo na neke realne izvore koje moramo da nabavimo. A realne izvore možemo da nabavimo na osnovu zaduženja, direktnih stranih investicija, doznaka iz inostranstva i donacija ili poklona“, istakao je Drecun.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...