Neobična reakcija na odluku Pošte Poljska

Poljaci ukidaju poštanske marke, filatelisti ogorčeni

EULifestyleVestiZanimljivosti

4.5.2021 00:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poljaci ukidaju poštanske marke, filatelisti ogorčeni Poljaci ukidaju poštanske marke, filatelisti ogorčeni
Pošta Poljske od 1. maja ove godine ne koristi poštanske marke za pošiljke koje se preko nje šalju. Prema saopštenju koju su tim povodom... Poljaci ukidaju poštanske marke, filatelisti ogorčeni

Pošta Poljske od 1. maja ove godine ne koristi poštanske marke za pošiljke koje se preko nje šalju. Prema saopštenju koju su tim povodom uputili svim poljskim medijima, kupci će moći da koriste novo rešenje za slanje pisama registrovanih u domaćem i stranom saobraćaju. Marka je zamenjena nalepnicom sa slovom „R“ i iznosom naknade . Prema mišljenju kompanije, novo rešenje poboljšaće prijem preporučenih pisama. To će se uraditi na isti način kao i paketi i kurirske pošiljke – kupac će platiti odgovarajući iznos u gotovini ili karticom. I mada ima zadovoljnih, ima i onih koje je ova odluka Pošte Poljske duboko pogodila. Filatelisti su izrazili svoj zvanični protest zbog odluke da se ukinu – poštanske markice, pišu poljski mediji.

Izmene su trebale da stupe na snagu u februaru 2021. godine, ali je Pošta Poljske odložila sprovođenje svojih planova za tri meseca , zbog očekivanja kupaca da će oni koji su kupili marke unapred, moći da ih iskoriste. Takođe se ističe da slično rešenje koriste i strani poštanski operateri, npr. Nemačka, Francuska, Slovačka, Belgija, Holandija, Španija, Švajcarska, Mađarska.

Promene ne znače da će marke potpuno nestati iz kancelarija Pošta Poljske. Oni se i dalje mogu koristiti za plaćanje neregistrovanih pisama – odnosno tzv obične, koje se bacaju u poštanske sandučiće.

Akciju Pošta Poljske, poljski filatelisti su dočekali sa velikom gorčinom. Na veb stranici Glavnog odbora Poljske filatelističke asocijacije objavljeno je pismo predstavnika filatelističke omladine.

„Kao filatelisti, ljubitelji maraka, usuđujemo se da ovu neočekivanu odluku nazovemo vrstom napada kakav niko ranije nije doživeo. Ne možemo da zamislimo kako će izgledati koverte za preporučena pisma ili pakete. Biće tužni, sumorni, bezizražajni, svi isti, nažalost nekako tehnički, fabrički proizvedeni“, navode u saopštenju filatelisti Poljske.

Tagovi
LIFESTYLE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...