Dogovor bio da sporazum o ispunjenju zahteva potpišu između 11. i 15. decembra

Poljoprivrednici dobili poziv vlade za razgovor uoči izbora, razmatraju da li da ga prihvate

SrbijaVesti

15.12.2023 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljoprivrednici dobili poziv vlade za razgovor uoči izbora, razmatraju da li da ga prihvate Poljoprivrednici dobili poziv vlade za razgovor uoči izbora, razmatraju da li da ga prihvate
Poljoprivrednici Vojvodine, koji su u novembru blokirali puteve, dobili su u petak zvanični poziv Vlade Srbije za završetak pregovora u subotu u podne u... Poljoprivrednici dobili poziv vlade za razgovor uoči izbora, razmatraju da li da ga prihvate

Poljoprivrednici Vojvodine, koji su u novembru blokirali puteve, dobili su u petak zvanični poziv Vlade Srbije za završetak pregovora u subotu u podne u vezi sa njihovim zahtevom za povećanjem subvencija za 2024. godinu, ali razmatraju da li da ga prihvate jer je zakasnio pošto im je bilo obećano da će biti pozvani između 11. i 15. decembra.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović izjavio je za Betu da su podeljena mišljenja među poljoprivrednicima da li treba prihvatiti poziv, neposredno pred parlametarne i lokalne izbore.

„Dogovor je bio da sporazum o ispunjenju zahteva potpišemo između 11. i 15. decembra. Poziv je zakasnio i neki poljoprivrednici smatraju da treba da odbijemo razgovor. Ja mislim da treba da ga prihvatimo jer su neki poljoprivredni proizvođači u velikom problemu zbog neplaćenih kredita o čemu nije postignut sporazum u Kisaču, a pitanje je da li sada ima vremena za traženje rešenja za taj problem“, rekao je Filipović.

Dodao je da će neki poljoprivrednici biti prinuđeni da prodaju imovinu da bi vratili kredit ili će im banka uzeti hipoteku. On je rekao da su u toku konsultacije među predstavnicima udruženja o tome da li će prihvatiti poziv.

Poljoprivrednici su očekivali da na završnom razgovoru potpišu sporazum o ispunjenju zahteva za 2024. godinu, da se subvencije povećaju za 17.000 dinara i da se subvencije po hektaru od 18.000 dinara isplate do 31. marta naredne godine.

Među zahtevima su i da se obezbedi povraćaj akcize na dizel od 50 dinara po litru na cenu od 179 dinara, kao i da se obezbedi povraćaj tog poreza i na drugim pumpama osim onih Naftne industrije Srbije.

Na listi zahteva je i uređenje robne berze uvođenjem robnih zapisa i terminskih ugovora kao i obezbeđenje povoljnih kredita za refinansiranje dospelih dugova i rešavanje problema ogromnih dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osigranje.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da je nejasno zašto je poziv stigao uoči izbora.

„Razmatramo da li da prihvatimo poziv. Neka udruženja se nećkaju jer ne žele da prihvatanjem razgovora reklamiraju određenu stranku, a drugi smatraju da je sada pogodan trenutak za razgovor“, rekao je Matković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...