Prvih pet godina najma je besplatno

Poljoprivrednici mogu da konkurišu za obradu napuštenog zemljišta uz minimalne uslove

AgrobiznisInvesticijeSrbijaVesti

27.12.2021 17:03 Autor: Stefan Petrović 1

Poljoprivrednici mogu da konkurišu za obradu napuštenog zemljišta uz minimalne uslove Poljoprivrednici mogu da konkurišu za obradu napuštenog zemljišta uz minimalne uslove
U 2021. godini otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta, a ova terenska provera radi se kako bi se što bolje iskoristili... Poljoprivrednici mogu da konkurišu za obradu napuštenog zemljišta uz minimalne uslove

U 2021. godini otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta, a ova terenska provera radi se kako bi se što bolje iskoristili raspoloživi resursi, privukle nove investicije i razvio poljoprivredni sektor.

Terenska provera je ove godine rađena u Pančevu, Pećincima, Ljuboviji, Krupnju, Sopotu, Barajevu, Velikom Gradištu, Bojniku, Malom Iđošu, Srbobranu, Bačkoj Topoli i Doljevcu. Proveravano je 1.806 parcela, odnosno 1.572 hektara, a pokazalo se da je u gradskim opštinama Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu pronađeno najviše napuštenih parcela koje mogu da se iskoriste za poljoprivrednu proizvodnju. Postavlja se pitanje kako će ovi resursi biti iskorišćeni?

Iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava) za Biznis.rs kažu da poljoprivredno zemljište – koje je kao takvo upisano u katastru nepokretnosti – može da se koristi isključivo za poljoprivrednu proizvodnju, osim u zakonom određenim uslovima.

Predmet terenske provere, koju je Uprava sprovela uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), jeste identifikacija državnog poljoprivrednog zemljišta koje je zaparloženo, a cilj je da se obrađuje po povoljnijim uslovima.

„Cilj je da se ovo zemljište ponudi poljoprivrednicima pod zakonom utvrđenim privilegovanim uslovima koji se ogledaju u tome što je početna cena zakupa na javnom nadmetanju nula dinara (0) za prvih pet godina korišćenja, i u tom periodu je poljoprivrednik dužan da investira u privođenje predmetnog zemljišta nameni za poljoprivrednu proizvodnju“, navodi se u odgovoru Uprave za poljoprivredno zemljište.

Nakon isteka roka od pet godina, ako je predmet zakupa površina manja od 10 hektara, zakupnina iznosi 10 odsto prosečne cene zakupa u jedinici lokalne samouprave na kojoj se nalazi predmetno zemljište. Ako je površina od 10 do 50 hektara, cena zakupa je 40 odsto prosečne cene u opštini, a ako je veća od 50 hektara zakupac će plaćati cenu od 60 odsto prosečne cene u opštini, odnosno gradu na čijem se području nalazi zemljište.

Njiva i usev
Foto: Tanjug

Druga privilegija koju ističu iz ministarstva jeste to što se na javno nadmetanje može javiti bilo koji poljoprivrednik, sa jedinim uslovom da je nosilac poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, bez obzira na to koliko je dugo gazdinstvo aktivno i gde je prebivalište, odnosno sedište zainteresovanog lica.

Nakon stavljanja u funkciju zemljište može da se koristi za bilo koji vid poljoprivredne proizvodnje, a za površine preko 10 hektara zakupac je obavezan da izvrši investiciono ulaganje u neki oblik poljoprivredne infrastrukture – podizanje
voćnjaka, vinograda, sistema za navodnjavanje i slično.

„Ovo je jedan zakonom utvrđen mehanizam koji služi kao alat kojim država animira poljoprivrednike da uzmu u zakup zemljište koje zahteva značajne investicije u njegovo privođenje nameni za poljoprivrednu proizvodnju, i ove mere već daju ozbiljne efekte nekoliko godina unazad“, kažu iz ministarstva.

Isključivi način da poljoprivrednik dođe do ovakvog zemljišta jeste javno nadmetanje koje se realizuje na osnovu javnog oglasa koji objavljuje Uprava na zvaničnoj internet prezentaciji, a u samom oglasu je na poseban način označeno zemljište koje se nudi u zakup kao zaparloženo zemljište sa privilegovanim uslovima za zakupce.

„Početna cena jeste 0 dinara, ali zakupac će biti lice koje ponudi najviši iznos na javnom nadmetanju koje se odvija potpuno digitalnim putem, koji garantuje maksimalnu transparentnost postupka bez mogućnosti bilo kakvih
nedozvoljenih uticaja na sam tok postupka javnog nadmetanja“, kažu iz ministarstva.

Nakon isteka roka za ponude, rang liste ponuđača će biti objavljene na sajtu Uprave, nakon čega će biti doneti odluke o davanju u zakup koje se, takođe objavljuju na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište i na koje svako zainteresovano lice ima pravo na žalbu.

Podsetimo, u protekle tri godine, koliko se realizuje ovaj projekat, njime je obuhvaćeno 29 opština i gradova i otkriveno više od 2.000 napuštenih parcela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...