Uprkos nezadovoljstvu, protesta za sada neće biti

Poljoprivrednici za ispunjenje zahteva čekaju formiranje nove vlade

AgrobiznisBiznisSrbijaU fokusuVesti

1.3.2022 13:15 Autor: Marija Jovanović 10

Poljoprivrednici za ispunjenje zahteva čekaju formiranje nove vlade Poljoprivrednici za ispunjenje zahteva čekaju formiranje nove vlade
Upravni odbor Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na sednici, koja je održana u ponedeljak uveče, doneo je odluku da neće izlaziti na proteste dok se... Poljoprivrednici za ispunjenje zahteva čekaju formiranje nove vlade

Upravni odbor Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na sednici, koja je održana u ponedeljak uveče, doneo je odluku da neće izlaziti na proteste dok se ne završe predsednički i parlamentarni izbori, potvrdio je za naš portal predsednik ovog udruženja Dragan Kleut.

“Nastavićemo našu borbu sa bilo kojom vladom koja bude bila formirana nakon izbora. Sa istim zahtevima izaći ćemo ispred njih i tražiti njihovo ispunjenje. Poljoprivrednici Banata su nezadovoljni merama Vlade Republike Srbije jer su to jednostrane mere i naši zahtevi praktično nisu ispunjeni”, navodi Kleut.

Prema njegovim rečima, jednokratna pomoć od 4.000 dinara samo za ovu godinu realno neće uticati na stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje.

“Tražili smo 200 evra po hektaru kako bi stabilizovali proizvodnju. Takođe, tražimo sistemske i trajne mere koje bi osnažile poljoprivredu u Srbiji. Mi smo već imali 4.000 dinara po hektaru, a povećanje od još 4.000 dinara jednokratno i samo za ovu godinu neće realno uticati na poboljšanje situacije u poljoprivredi, koja je u veoma teškom stanju”, ističe naš sagovornik.

On podseća da su prošle godine sa 4.000 dinara poljoprivrednici mogli da kupe 100 kilograma đubriva, a sada sa 8.000 zbog rasta cena mogu da kupe samo 65 kilograma.

Kada je reč o ostalim zahetvima nezadovoljnih poljoprivrednika, Kleut napominje da se jedan deo odnosi i na stočarstvo, pa iako nadležni smatraju da nema nikakvih problema, zapravo nije tako.

“Tražili smo zabranu uvoza mleka u prahu, ministar poljoprivrede kaže da se ono ne uvozi, a demantuje ga sam predsednik koji navodi da smo uvezli ogromne količine mleka u prahu zbog trenutne situacije u svetu i da narod ne treba da brine što se tiče istog. Prethodnih godina, takođe, imali smo nekontrolisan uvoz voća i povrća, koji ugrožava sve grane poljoprivrede, pa smo mogli da vidimo kako je došlo do velikog pada i cene krompira i svih ostalih naših proizvoda”, kaže predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Poručuje da svaki pokušaj podele poljoprivrednika na stočare, ratare i povrtare smatra nekorektnim jer su svi poljoprivrednici svesni u kakvoj su situaciji i sa čim moraju da izbore kako bi ostvarili svoja prava i da ne bi došlo do uništavanja velikog broja poljoprivrednika koji su na rubu egzistencije.

  • VANJA

    1.3.2022 #1 Author

    Trebalo bi da imaju vecu podrsku od drzave!

    Odgovori

  • Ika

    1.3.2022 #2 Author

    Imaju pravo da traže i treba da istraju do ispunjenja uslova.

    Odgovori

  • Milovan94

    1.3.2022 #3 Author

    Našim poljoprivrdnicima treba mnogo veća sloga da bi uspeli ovako dzabe sve

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.3.2022 #4 Author

    Bojim se da ce cekati I duze.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.3.2022 #5 Author

    Dok se svi ne ujedine nema od toga nista…

    Odgovori

  • MARA

    1.3.2022 #6 Author

    Moraju biti uporni.. Zaslužuju pomoć drzave

    Odgovori

  • BRANA19

    2.3.2022 #7 Author

    Vlada samo nesto izmislja , umesto da im najviše pomogne…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #8 Author

    ovo ne sme da se dešava jer ne moze poljoprivrednik da čeka kada je vreme da se seje ili baca đubrivo to ne može da čeka formiranje vlade
    a vlada je tu da na vreme obezbedi sredstva ako je već obećala pomoć

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #9 Author

    Ja samo ne znam sta vlada izmišlja više.. Od njih se očekuje da pomognu po nekom mom razmišljanju.

    Odgovori

  • VERA

    3.3.2022 #10 Author

    Jeste to racionalno sa njihove atrane kada cekaju 20 godina i vise plansko ulaganje u poljoprivredu. Samo krenula im je sezona pa je bolje da sto pre neato izdejstvuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...