POLJSKA I MAĐARSKA ODUSTAJU OD VETA Postignut preliminarni dogovor o budžetu EU

EUVesti

10.12.2020 08:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

POLJSKA I MAĐARSKA ODUSTAJU OD VETA Postignut preliminarni dogovor o budžetu EU POLJSKA I MAĐARSKA ODUSTAJU OD VETA Postignut preliminarni dogovor o budžetu EU
Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je postignut preliminarni dogovor o usvajanju evropskog finansijskog paketa vrednog više od 1.800 milijardi evra. Paket obuhvata... POLJSKA I MAĐARSKA ODUSTAJU OD VETA Postignut preliminarni dogovor o budžetu EU

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je postignut preliminarni dogovor o usvajanju evropskog finansijskog paketa vrednog više od 1.800 milijardi evra. Paket obuhvata 1.074 milijarde evra za budžet i dodatnih 750 milijardi evra za fond ekonomskog oporavka EU od posledica pandemije korona virusa.

Preliminarni sporazum je već sastavljen. Rad i diskusije su u toku. Ovaj sporazum je rezultat veoma žestokih napora poljske i mađarske strane, ali i nemačkog predsedavanja EU“, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pragu, gde se sastao sa češkim kolegom Milošem Zemanom, prenosi Euronews.

Zbog hitnosti situacije proteklih dana izvršen je veliki pritisak na Varšavu i Budimpeštu, koje su blokirale usvajanje paketa, a iz Brisela im je zaprećeno da će biti isključeni iz finansiranja, kao i da o budžetu i fondu mogu odlučiti ostale članice EU bez njih. Uoči novog samita EU u četvrtak u Briselu najava da će finansijski paket ovoga puta biti odobren stigla je i iz Budimpešte.

„Upravo smo dobili vest da pristup fondovima EU za Mađarsku ne može biti u vezi sa političkim ili ideološkim uslovima. Možemo proglasiti pobedu. Uspešni smo, jer smo se borili“, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u snimku koji je objavio na Facebooku, prenosi Investing, pozivajući se na Reuters. Mađarski premijer takođe se u sredu oglasio na Facebooku, gde je naveo da ga očekuje „dan D“ u Briselu.

Proceduru usvajanja kriznog finansijskog paketa zakočile su Poljska i Mađarska. Na online samitu ove dve zemlje nisu dale pristanak za usvajanje budžeta i fonda na koji su pristale u julu, jer su odbile da se isplate iz finansijskog paketa uslovljavaju novim mehanizmom vladavine prava. Prema neimenovanim izvorima iz Brisela, Varšava i Poljska dobiće dodatna uveravanja da će se mehanizam primenjivati objektivno, prenosi Investing.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...