POLOVINA SEZONACA ANGAŽOVANA PREKO APLIKACIJE Prijavom radnika u budžetu 3,3 miliona evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.7.2020 13:39 Autor: Ljiljana Begović 0

POLOVINA SEZONACA ANGAŽOVANA PREKO APLIKACIJE Prijavom radnika u budžetu 3,3 miliona evra POLOVINA SEZONACA ANGAŽOVANA PREKO APLIKACIJE Prijavom radnika u budžetu 3,3 miliona evra
U proteklih godinu i po dana od početka primene zakona i aplikacije za prijavljivanje sezonaca, angažovano je 37.000 sezonskih radnika što je u državnu... POLOVINA SEZONACA ANGAŽOVANA PREKO APLIKACIJE Prijavom radnika u budžetu 3,3 miliona evra

U proteklih godinu i po dana od početka primene zakona i aplikacije za prijavljivanje sezonaca, angažovano je 37.000 sezonskih radnika što je u državnu kasu po osnovu naplaćenih poreza i doprinosa unelo oko 3,3 miliona evra, odnosno oko 390 miliona dinara.

Novac uplaćen u budžet po osnovu prijave radnika je, do primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi, cirkulisao u sivoj zoni, jer poslodavci nisu plaćali obaveze ni državi ni radnicima. Ranije projekcije nadležnih su da će u naredne tri godine visina prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa za sezonske radnike premašiti 15 miliona evra.

„Pre početka primene ovog zakona i softvera, procena je da je i do 80.000 sezonskih radnika radilo u poljoprivredi potpuno ilegalno. Ako znamo da je za nešto više od godinu i po dana, skoro 40 hiljada ljudi prijavljeno na ovaj način, to je dosta dobra statistika“, kaže Tisa Čaušević iz NALED.

Foto: Tanjug

Prema podacima NALED, tokom rada na sezonskim poslovima, polovini od 80 hiljada, koliko se procenjuje da ih ima u poljoprivredi, prvi put je omogućeno da im budu plaćeni porezi i doprinosi tokom angažovanja.

„Na ovaj način su radnici ušli u legalne tokove što znači da su poslodavci platili poreze i doprinose za njihovo angažovanje, što do sada nije bio slučaj. Ukupna vrednost naplaćenih poreza i doprinosa do danas je oko 3,3 miliona evra. Samo na račun poreza naplaćeno je blizu 900.000 evra u dinarskoj protivvrednosti“, navodi Čaušević za Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...