podnet zahtev za zaštitu prava

Poništen jedan od tendera projekta izgradnje beogradskog metroa

BiznisInfrastrukturaVesti

6.9.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Poništen jedan od tendera projekta izgradnje beogradskog metroa Poništen jedan od tendera projekta izgradnje beogradskog metroa
Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa zbog podnetog zahteva... Poništen jedan od tendera projekta izgradnje beogradskog metroa

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa zbog podnetog zahteva za zaštitu prava.

Reč je o javnoj nabavci koju je krajem jula objavilo javno komunalno preduzeće „Beogradski metro i voz“ kojom se tražila firma za izradu „geotehničke projektne izveštaje za potrebe izrade Idejnog projekta druge faze linije 1 beogradskog metroa“, prenosi Beta pozivajući se na Novu ekonomiju.

Drugu fazu Linije 1 čini duboka podzemna deonica od stanice „Ada Huja“ do terminusa u Mirijevu.

U pitanju su izveštaji koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj „tla, stena i podzemnih voda“, piše u tehničkoj specifikaciji. 

Izveštajem se definišu geotehnički uticaji na infrastrukturne objekte metroa i daju preporuke za projektovanje i izgradnju, na osnovu stanja i svojstava slojeva tla i stenskih masa, kao i geofizičkih i hidrogeoloških uslova.

Zahtev za zaštitu prava podnet je početkom avgusta i traženo je delimično poništenje postupka javne nabavke, uz osporavanje zakonitosti postupka i sadržine konkursne dokumentacije. U obaveštenju o podnetom zahtevu za zaštitu prava nije naznačeno koja firma je podnela zahtev i na šta se konkretno žalila.

Republička komisija je, kako piše u obaveštenju, krajem avgusta rešenjem usvojila zahtev kao osnovan i u celini poništila postupak ove javne nabavke. Republička komisija može u celini da poništi postupak javne nabavke ukoliko su u postupku zaštite prava (u vezi sa navodima iz zahteva za zaštitu prava) utvrđene povrede odredaba Zakona o javnim nabavkama usled kojih postupak ne može da se okonča na zakonit način, piše u zakonu.

Kako piše Nova ekonomija a prenosi Beta, tokom postupka javne nabavke, „Beogradskom metrou“ je upućen jedan zahtev za pojašnjenje na Portalu javnih nabavki.

U zahtevu, potencijalni ponuđač ukazao je na nepravilnosti u vezi sa traženim spiskom pruženih usluga, stručnom kvalifikacijom radnika, alatom i opremom.

Firma koja je uputila zahtev za pojašnjenjima ukazala je na „povredu zakona“ i „odsustvo logičnosti“ kod pojedinih zahteva Beogradskog metroa.

Navedeno je, između ostalog, da se predmetna javna nabavka „određuje prema jednom privrednom subjektu“ i da se pojedinim zahtevima vrši „direktna diskriminacija“ među potencijalnim ponuđačima.

  • kaćica

    6.9.2022 #1 Author

    Umesto da bude sto pre gotov samo neki problemi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.9.2022 #2 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

    • goca87

      7.9.2022 #3 Author

      Nije to baš tako jednostavno, treba ispunjavati sve uslove

      Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #4 Author

    Javne nabavke su Meka za malverzacije i zato je dobro da se bar neko bavi pravno suprotstavio.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.1.2024 #5 Author

    Klasične malverzacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...