Desetine hiljada demonstranata na ulicama češke prestonice

Ponovo antivladin protest u Pragu

EUVesti

29.9.2022 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 5

Ponovo antivladin protest u Pragu Ponovo antivladin protest u Pragu
Desetine hiljada demonstranata okupilo se u sredu u Pragu na protestu zbog vladinog postupanja u vezi sa rastućim cenama energije i članstva zemlje u... Ponovo antivladin protest u Pragu

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u sredu u Pragu na protestu zbog vladinog postupanja u vezi sa rastućim cenama energije i članstva zemlje u NATO i Evropskoj uniji.

Demonstracije su organizovale ekstremne desničarske i marginalne grupe i partije, uključujući komuniste, prenosi Reuters, a policija je procenila da se okupilo „manje desetina ljudi“. Prilikom prethodnih demonstracija 3. septembra, policija je precizirala da je bilo 70.000 ljudi.

Grupa „Češka na prvom mestu“, jedan od organizatora skupa, protivi se Evropskoj uniji i NATO i poziva na vojnu neutralnost zemlje. Miroslav Ševčik, dekan Praškog univerziteta za ekonomiju i biznis, bio je prvi govornik na protestu. On je pozvao vladu da ukine antiruske sankcije.

Demonstranti su nosili češke zastave i transparente sa natpisima „Okončajte komediju“. Govornici na skupu naveli su da je vlada dužna da osigura bezbednost i prosperitet, a da ona ne ispunjava nijednu od ove dve obaveze. Demonstranti su optužili vladu da je antičeška i da se rukovodi interesima SAD, NATO i EU.

Vlada desnog centra premijera Petra Fijale usvojila je ovog meseca niz mera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničenje cena električne energije za domaćinstva. Češka vlada sprovodi sankcije EU protiv Rusije i zauzela je oštar stav u vezi sa ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.

  • Milovan94

    29.9.2022 #1 Author

    Dosta protesta i štrajkova će Evropu tek zahvatiti

    Odgovori

  • kaćica

    29.9.2022 #2 Author

    Sta ce protest pomoci?

    Odgovori

  • SRDJAN

    30.9.2022 #3 Author

    Bice svuda ovakvi protesti po Evropi.

    Odgovori

  • LEKI

    1.10.2022 #4 Author

    Nema neke koristi od protesta

    Odgovori

  • LUKA

    2.10.2022 #5 Author

    Moraju na neki nacin do resenja bice i kod nas uskoro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...