Kompanija Belgrade Waterfront najavila temeljnu rekonstrukciju čuvenog zdanja

Ponovo originalna fasada na zgradi Pošte na Savskom trgu

SrbijaVesti

23.1.2023 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ponovo originalna fasada na zgradi Pošte na Savskom trgu Ponovo originalna fasada na zgradi Pošte na Savskom trgu
Zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana, tako da će joj... Ponovo originalna fasada na zgradi Pošte na Savskom trgu

Zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana, tako da će joj biti vraćen originalni izgled u identičnim razmerama koje je imala sve do 1944. godine, najavila je kompanija Belgrade Waterfront (BW).

„Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani sa autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade. Takođe, otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka“, istakao je Bratislav Milojević iz kompanije Mašinoprojekt Kopring, koja je angažovana na rekonstrukciji.

Izvor: render, Belgrade Waterfront

Nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište „Boško Buha“, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova, naveli su iz BW u saopštenju.

Dodali su da će u neposrednoj blizini zgrade Pošte, u okviru Beograda na vodi, biti sagrađena i najmodernija dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu, a da će se na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštati prve dve linije podzemne železnice.

  • GOCA BG

    23.1.2023 #1 Author

    Bilo krajnje vreme da se uradi temeljna rekonstrukcija,dugo godina stoji zapustena…

    Odgovori

  • goca87

    24.1.2023 #2 Author

    Lepa vest

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #3 Author

    Konacno, jos samo zabraniti dozvolu rusenja zgrada I kuca kojima je istekla zastita spomenik a kulture Beograda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...