POPULACIJA SRBIJE ĆE SE PREPOLOVITI DO 2050. GODINE Nemački ministar predlaže reforme koje će sprečiti odliv mozgova sa Balkana

EUSrbijaVesti

29.10.2020 13:41 Autor: Marko Miladinović 1

POPULACIJA SRBIJE ĆE SE PREPOLOVITI DO 2050. GODINE Nemački ministar predlaže reforme koje će sprečiti odliv mozgova sa Balkana POPULACIJA SRBIJE ĆE SE PREPOLOVITI DO 2050. GODINE Nemački ministar predlaže reforme koje će sprečiti odliv mozgova sa Balkana
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Mass) izjavio je da je odliv mozgova ogroman problem u zemljama Zapadnog Balkana, pa predložio sprovođenje reformi... POPULACIJA SRBIJE ĆE SE PREPOLOVITI DO 2050. GODINE Nemački ministar predlaže reforme koje će sprečiti odliv mozgova sa Balkana

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Mass) izjavio je da je odliv mozgova ogroman problem u zemljama Zapadnog Balkana, pa predložio sprovođenje reformi u čitavom regionu uz podršku Evropske unije.

Mas je na otvaranju konferencije „Mladi, migracije i demografski izazovi na Zapadnom Balkanu“  u Berlinu napomenuo da Evropa nije protiv migracija, ali da je nemoguće oglušiti se o probleme koje ova pojava stvara u zemljama Zapadnog Balkana.

Na samom početku govora, nemački ministar je istakao da cilj konferencije nije da se zaustave migracije i da je tri decenije posle pada Gvozdene zavese Evropa svesna činjenice da su bili osuđeni na propast svi oni koji su pokušali da se tome suprotstave. „Slobodno kretanje je urezano u genetski kod Evropske unije i uslov za pripremu mladih za život u globalizovanom, međusobno povezanom svetu“, rekao je Mas, ali je potom dodao da, s druge strane, ne možemo da se oglušimo o probleme koje odliv mozgova prouzrokuje u zemljama Zapadnog Balkana jer su podaci o tome zapanjujući.

Prema podacima časopisa The Economist broj stanovnika Bosne i Hercegovine će se do 2050. smanjiti za trećinu u odnosu statistiku iz 1990. godine, dok su slične prognoze i za Albaniju i Srbiju. U isto vreme, istraživanje Saveta za regionalnu saradnju pokazuje da 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo.

Prema studiji Fondacije Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung), oni kao presudan razlog za odlazak u inostranstvo navode veće plate, ali i nezadovoljstvo sistemom obrazovanja, kao i zdravstvenim i socijalnim sistemom, zapošljavanjem na osnovu poznanstava, a ne na osnovu ličnog učinka i korupcija.

Hajko Mas dodaje da se manjine, poput romske populacije, susreću sa dodatnim problemima diskriminacije.

Nemački ministar inostranih poslova izneo je predlog reformi koje bi se u tri glavne tačke suočile sa ovim problemom. Na prvom mestu, poručuje Mas, čitav region treba dodatno da privuče velike kompanije iz inostranstva, koje bi rado preselile svoju proizvodnju ili distributivne centre u srce evropskog kontinenta, za šta je potrebno efikasnije suzbijanje korupcije i poboljšavanje birokratije. Drugi važan faktor predstavlja „rešavanje problema iz prošlosti“, gde se posebno ističu Kosovo i Srbija, kao i Bosna i Hercegovina. Poslednja tačka Masovog plana za sprečavanje odliva mozgova iz zemalja Zapadnog Balkana podrazumeva njivovo pridruživanje Evropskoj uniji, u kojoj većina mladih ionako vidi svoju budućnost.

„Ukoliko Evropska unija ne dođe do njih, mladi će već naći put do nje“, poručio je Mas.

  • Goca Bg

    29.10.2020 #1 Author

    Mladi ljudi odlaze i tek ce odlaziti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...