republički zavod za statistiku objavio podatke za maj 2021. godine

Porast industrijske proizvodnje u Srbiji za 9,4 odsto

SrbijaVesti

30.6.2021 12:47 Autor: Miljan Paunović 3

Porast industrijske proizvodnje u Srbiji za 9,4 odsto Porast industrijske proizvodnje u Srbiji za 9,4 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji bila je u maju veća za 9,4 odsto nego u istom mesecu 2020. godine, a u prvih pet meseci tekuće... Porast industrijske proizvodnje u Srbiji za 9,4 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji bila je u maju veća za 9,4 odsto nego u istom mesecu 2020. godine, a u prvih pet meseci tekuće godine je zabeležila rast od 10,3 procenta na godišnjem nivou, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku objavljenim u sredu.

Prerađivačka industrija je u maju skočila za 11,1 odsto međugodišnje, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija porasli su za 7,9 procenata, dok je u rudarstvu zabeležen pad od 5,8 odsto.

Proizvodnja kapitalih proizvoda je u odnosu na maj prošle godine bila veća za 45,9 procenata, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 15,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za osam odsto, energije za 5,9 procenata, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je opala za 2,9 odsto.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u maju 2021. godine imali su: proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja električne energije, električne opreme, i proizvodnja proizvoda od gume i plastike.

Industrijska proizvodnja u maju je, prema desezoniranim podacima, bila za 6,5 odsto manja u odnosu na april, pri čemu je prerađivačka industrija pala 5,8 procenata.

U odnosu na prosek u 2020. godini, desezonirana industrijska proizvodnja u maju je bila niža za 0,1 odsto, dok je prerađivačka zabeležila rast od jednog procenta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...