Potencijalno finansiranje iz Švajcarske za sektor "čistih tehnologija" i startapova

Porast robne razmene Srbije i Švajcarske u 2020. godini uprkos pandemiji

PoslovanjePreduzetnikSrbijaSvetVesti

11.6.2021 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Porast robne razmene Srbije i Švajcarske u 2020. godini uprkos pandemiji Porast robne razmene Srbije i Švajcarske u 2020. godini uprkos pandemiji
Ekonomska saradnja Švajcarske i Srbije uprkos pandemiji beleži rast robne razmene i u 2020. godini i iznosila je 456,4 miliona evra, a srpski sektor... Porast robne razmene Srbije i Švajcarske u 2020. godini uprkos pandemiji

Ekonomska saradnja Švajcarske i Srbije uprkos pandemiji beleži rast robne razmene i u 2020. godini i iznosila je 456,4 miliona evra, a srpski sektor „čistih tehnologija“ mogao bi da dobije još veću podršku kroz potencijalne izvore finansiranja iz Švajcarske, rečeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

„Naš cilj je da identifikujemo odgovarajuće inovativne srpske kompanije i startapove iz sektora čistih tehnologija kako bismo ih javnosti predstavili zajedno sa švajcarskim kolegama i time pokazali inovativnu posvećenost dve zemlje“, rekao je švajcarski ambasador Urs Šmid na sastanku sa direktorom Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailom Vesovićem.

Kako je saopštila PKS, Šmid je kazao da Švajcarska prepoznaje Srbiju kao značajnog ekonomskog partnera, ali i investicionu destinaciju za švajcarski kapital.

Foto: Unsplash.com

U prilog tome ide i činjenica da je od 2010. godine obim direktnih ulaganja iz Švajcarske dostigao nivo od skoro 1,3 milijarde evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robe sa Švajcarskom iznosila je 456,4 miliona evra, a ukupan izvoz 155,6 miliona evra.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Švajcarsku u 2020. godini bili su ploče, limovi i trake od rafinisanog bakra, vrata, prozori i okviri od plastičnih masa, paladijum, neobrađen ili u prahu, konstrukcije i delovi od gvožđa ili čelika, spoljne pneumatske gume i nove za putničke automobile.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...