Posle tri meseca koliko je u Egiptu zadržan brod Ever Given, ugovoren iznos odštete

Postignut dogovor o obeštećenju za blokadu Sueckog kanala

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

23.6.2021 17:00 Autor: Miljan Paunović 0

Postignut dogovor o obeštećenju za blokadu Sueckog kanala Postignut dogovor o obeštećenju za blokadu Sueckog kanala
Predstavnik vlasnika i osiguravača gigantskog teretnog broda koji je u martu blokirao Suecki kanal saopštio je da je postignut načelni sporazum sa Upravom ovog... Postignut dogovor o obeštećenju za blokadu Sueckog kanala

Predstavnik vlasnika i osiguravača gigantskog teretnog broda koji je u martu blokirao Suecki kanal saopštio je da je postignut načelni sporazum sa Upravom ovog plovnog puta, u sporu vezanom za obeštećenje. Iznos još uvek nije saopšten.

U toku su aktivnosti na što skorijem finaliziranju Sporazuma o poravnanju. Aranžman o oslobađanju broda Ever Given biće realizovan nakon što se obave neophodne formalnosti, naveo je u saopštenju Faz Permohamed (Faz Peermohamed) iz kompanije Sten Marina (Stann Marine), prenosi Reuters.

Džinovski brod kontejner Ever Given je usidren u jezeru između dva dela kanala još od 29. marta, kada je pomeren nakon što je šest dana bio popreko zaglavljen u uzanom Sueckom kanalu, blokirajući prolazak za više stotina brodova i remeteći globalnu trgovinu.

Uprava Sueckog kanala (SCA) tražila je 916 miliona dolara odštete za pokrivanje troškova deblokiranja plovnog puta, za nanetu štetu ugledu kompanije i za izgubljeni prihod, pre nego što je zahtevani iznos smanjila na 550 miliona dolara.

Japanski vlasnik Ever Givena, kompanija Šoei Kisen (Shoei Kisen) i njeni osiguravači su osporili zahtev Uprave Sueckog kanala i zadržavanje broda koje je izvršeno po nalogu jednog egipatskog Suda.

Tagovi
U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...