prognoze stručnjaka za nekretnine

Postoji mogućnost za pad cena stanova tokom septembra

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

4.9.2021 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Postoji mogućnost za pad cena stanova tokom septembra Postoji mogućnost za pad cena stanova tokom septembra
Stručnjaci za nekretnine, više od 69 odsto njih, očekuju da će se u Beogradu od kraja ove godine i početkom sledeće naći veći broj... Postoji mogućnost za pad cena stanova tokom septembra

Stručnjaci za nekretnine, više od 69 odsto njih, očekuju da će se u Beogradu od kraja ove godine i početkom sledeće naći veći broj stanova u prodaji na tržištu.

To se posebno odnosi na delove grada kao što su Vračar, Stari grad, Zvezdara i Novi Beograd, pišu Novosti online.

Pojedini stručnjaci smatraju da postoji mogućnost za pad cena već tokom septembra i da svoju nekretninu treba da stavite na tržište što pre, dok su zalihe još uvek male. Drugi kažu da ponuda još ne može da zadovolji tražnju, da će građevinski materijal opet poskupljivati i da se do februara sigurno ne očekuje pad ni stabilizacija cene.

Kupaca trenutno ima više nego ikada, a pojedini stručnjaci smatraju da će sve više ljudi pritisnutih krizom prodavati nekretnine u narednih godinu dana. To znači da će prodavci uskoro imati veću konkurenciju i da će cena padati.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije slaže se sa time i kaže da će cena nekretnina u Srbiji početi da pada već tokom septembra i oktobra.

„Još nema dovoljno stanova, a kada se sagrade i legalizuje ovo što je započeto, situacija će biti drugačija, a tržište punije. Doći će do masovnije legalizacije starih stanova i veće ponude. Kada se to desi, treba očekivati i pad cena kvadrata. Očekujem da to može da se desi već tokom septembra, oktobra. Onaj ko planira da proda stan, bolje da to učini što pre, dok konkurencija ne poraste. Sada su cene dobre, ne treba preterivati i očekivati da će biti još veće. S druge strane, ko hoće da kupi stan i nije mu hitno, mogao bi još malo da sačeka“, smatra Goran Rodić.

Do rasta cena došlo je zato što je poskupeo građevinski materijal, i kako kaže vlasnik jedne agencije za nekretnine u Beogradu Dušan Mirkulovski, očekuje se tokom novembra i decembra da poreska uprava odredi nove cene građevinskih dozvola.

„Ako one budu uvećane, onda ništa od pojeftinjenja, jer to je velika stavka i bankrotiraće investitori. Tek se očekuje da se podignu cene i dolazi do prelivanje cena iz novogradnje, u starogradnju“, kaže Mirkulovski.

Prema podacima, stanovi u Beogradu kupljeni pre pet godina danas vrede, u zavisnosti od lokacije, čak i za trećinu više. Kupci kuća prošli su još bolje, jer placevi na dobroj lokaciji u okolini Beograda ili Novog Sada, sada koštaju i više nego duplo.

Prosečne cene kvadratnog metra novogradnje trenutno se kreću od 800 evra u udaljenijim naseljima pa do 3.500 evra u Beogradu na vodi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...