vakcinacija omogućila poboljšanje u ovom sektoru

Potpuni oporavak svetskog turizma ne pre 2024. godine

BiznisSvetTurizamVesti

19.1.2022 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Potpuni oporavak svetskog turizma ne pre 2024. godine Potpuni oporavak svetskog turizma ne pre 2024. godine
Globalna turistička industrija ostvarila je u prošloj godini rast od četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, ali su svi pokazatelji i dalje daleko... Potpuni oporavak svetskog turizma ne pre 2024. godine

Globalna turistička industrija ostvarila je u prošloj godini rast od četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, ali su svi pokazatelji i dalje daleko ispod nivoa prije pandemije, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Stručnjaci iz te industrije ne očekuju potpuni oporavak pre 2024. godine, prenosi agencija Mina.

„Rastuća stopa vakcinacija i ublažavanje ograničenja putovanja jesu omogućili blagi oporavak u drugoj polovini prošle godine, ali je širenje omikron soja covida u decembru izazvalo novi pad rezervacija putovanja i optimizma u ovoj industriji“, navodi se u izveštaju UNWTO-a.

Tempo oporavka je, kako su dodali, i dalje spor i neujednačen u svim regionima sveta, zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stopa vakcinacije i poverenja putnika.

Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na pre dve godine, zabeležen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine i to 54 odsto, 56 odsto i 37 odsto, respektivno.

U Evropi i Americi, dolasci stranih turista tokom prošle godine porasli su 19 odsto, odnosno 17 odsto respektivno, u odnosu na 2020. godinu.

Na Bliskom istoku, međutim, broj stranih gostiju je pao 24 odsto prošle godine u odnosu na prethodnu i bio je 79 odsto ispod nivoa iz 2019. godine.

„Ekonomski doprinos turizma u prošloj godini procenjuje se na 1,9 biliona dolara, što je iznad 1,6 biliona u 2020, ali je i dalje značajno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona dolara“, navodi se u izveštaju.

Oko 64 odsto turističkih poslenika, koje je UNWTO anketirao u decembru, ne očekuje potpuni oporavak pre 2024. godine ili kasnije, naspram 45 odsto koji su se tako izjasnili u septembarskoj anketi, kada se omikron još nije pojavio.

UNWTO predviđa rast međunarodnih dolazaka od 30 do 78 odsto ove godine u odnosu na prošlu, ali će broj turista i dalje ostati daleko ispod nivoa iz 2019. godine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...