POTVRĐEN KREDITNI REJTING BIH Ocena B, sa stabilnim izgledima

RegionVesti

30.8.2020 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POTVRĐEN KREDITNI REJTING BIH Ocena B, sa stabilnim izgledima POTVRĐEN KREDITNI REJTING BIH Ocena B, sa stabilnim izgledima
Međunarodna rejting agencija Standard and Poors (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi B sa stabilnim izgledima, saopštila je Centralna banka... POTVRĐEN KREDITNI REJTING BIH Ocena B, sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard and Poors (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi B sa stabilnim izgledima, saopštila je Centralna banka BiH.

U izveštaju ove rejting agencije navodi se da će globalna pandemija uticati na ekonomiju BIH. Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za 6 odsto u 2020. godini, kao i da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Procena je da će neto opšti dug Vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 odsto BDP, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani, prenosi seebiz.

Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da oni balansiraju rizike povezane s efektima korone na ekonomiju i fiskalne i spoljne vrednosti tokom narednih 12 meseci sa uzlaznim potencijalom koji dolazi od sprovođenja strukturnih reformi i očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine

Analitičari agencije S&P smatraju da kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi. Može biti povećan i u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

Do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize, zaključuje se u saopšenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...