Sa dva na tri miliona evra

Povećane dažbine za kazina i online klađenja u Crnoj Gori

PoreziRegionVesti

11.5.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Povećane dažbine za kazina i online klađenja u Crnoj Gori Povećane dažbine za kazina i online klađenja u Crnoj Gori
Crnogorski poslanici usvojili su izmene Zakona o igrama na sreću kojima je, između ostalog, koncesija za otvaranje kazina povećana sa dva na tri miliona... Povećane dažbine za kazina i online klađenja u Crnoj Gori

Crnogorski poslanici usvojili su izmene Zakona o igrama na sreću kojima je, između ostalog, koncesija za otvaranje kazina povećana sa dva na tri miliona evra.

Izmenama zakona, doplate računa za klađenje na internetu više neće moći da se uplaćuju na kioscima i u prodavnicama, već samo u objektima priređivača, dok se za internet priređivače kladioničarskih igara uvodi dodatna varijabilna naknada, a za online kazina dodate su i fiksna i varijabilna, prenosi Mina pozivajući se na Vijesti.

Precizno se definiše da se za jednu plaćenu koncesiju može dobiti jedan sajt za priređivanje igara na sreću, kako se ne bi ponovilo, kao za vreme ministra finansija Radoja Žugića, da je E-gambling za jednu koncesiju dobio 40 sajtova, piše list.

Obavezuje se i Vlada Crne Gore da do kraja godine formira državno preduzeće za lutrijske igre na sreću.

Da bi ovaj zakon, kao i ostali, stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik Crne Gore. Odlazeći predsednik Milo Đukanović, kome je ostalo još deset dana mandata, odbija da potpiše bilo koji zakon koji je usvojila Skupština od kada je doneo sporni ukaz o njenom raspuštanju.

Svi zakoni usvojeni u ovom periodu, pa i ovaj, mogli bi postati važeći ako ih nakon stupanja na snagu potpiše novi predsednik Jakov Milatović, ili ako ih ponovo usvoji novi saziv Skupštine nakon junskih izbora.

Osnovni deo ovog zakona, koji se odnosio samo na osnivanje državne lutrije, predložila je Skupštini grupa poslanika Demokratske Crne Gore 3. marta, pre raspuštanja Skupštine. Poslanik Demokrata Momo Koprivica je 5. maja dostavio Skupštini šest amandmana, koje je 8. maja podržao Odbor za ekonomiju, a zatim istog dana sa 41 glasom za usvojila i Skupština.

Izmenom zakona se jednokratna naknada za kazina od dva miliona evra povećava na tri miliona. Ova naknada plaća se prilikom dobijanja koncesije za kazino koja važi deset godina, i može se produžiti za još pet godina.

Nakon isteka tog roka od 15 godina, priređivač mora tražiti novu koncesiju i platiti naknadu od dva, odnosno ubuduće od tri miliona evra.

Usvojenim izmenama se godišnja fiksna koncesiona naknada za kazina povećava sa 50.000 na 70.000 evra, dok se varijabilna mesečna naknada povećava sa deset na 15 odsto razlika u svim uplatama i isplatama u kazinu. U obrazloženju je navedeno da će se ovim izmenama povećati prihodi državnog budžeta.

Navedeno je i da će se blokiranjem inostranih sajtova za klađenje na teritoriji Crne Gore povećati iznosi uplata kod domaćih registrovanih priređivača, a time i prihod državnog budžeta.

Izmenama se preciznije određuje šta su igre na sreću preko interneta, jer je postojeće zakonsko rešenje pisano pre 15 godina, a u međuvremenu su tehnologije znatno napredovale.

Vlada Crne Gore je krajem prošle godine pripremila slične izmene Zakona o igrama na sreću, ali je u februaru povučen na doradu, nakon što su članovi Zakonodavnog odbora glasali da nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

  • SHALIMAR

    11.5.2023 #1 Author

    Bas da vidimo sta ce novi predsednik da uradi po ovom pitanju…

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #2 Author

    kockanje nije dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...