uprava za veterinu preduzela sve neophodne zakonske mere

Sa srpskog tržišta povučen jedan sladoled i nekoliko spornih slatkiša

SrbijaVesti

3.8.2021 15:36 Autor: Miljan Paunović 0

Sa srpskog tržišta povučen jedan sladoled i nekoliko spornih slatkiša Sa srpskog tržišta povučen jedan sladoled i nekoliko spornih slatkiša
Ministarstvo poljoprivrede dobilo je obaveštenje od Evropske unije da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled, kao i nekoliko slatkiša koji nisu bezbedni za... Sa srpskog tržišta povučen jedan sladoled i nekoliko spornih slatkiša

Ministarstvo poljoprivrede dobilo je obaveštenje od Evropske unije da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled, kao i nekoliko slatkiša koji nisu bezbedni za upotrebu.

Naime, naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa našeg tržišta i zabrana uvoza. Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, i proizvodima poput M&M, Snickers i Twix.

„Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili obaveštenje da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator ‘Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800’ – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497“, navedeno je.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza do sprovođenja istrage, piše Nova S.

Podsetimo, iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji. Malo nakon toga, isti potez je povukla i Bosna i Hercegovina.

Međutim, juče je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije saopšteno da u našoj zemlji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva pesticida etilen oksida. Stvari su se očigledno u međuvremenu promenile.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je u utorak da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda M&M, Snickers i Twix, koji sadrže prekomerno pesticide i već ih uništavaju.

Kako je rekao, RASFF, evropski sistem za bezbednost hrane, obavestio ih je juče da u sistemu imaju problem sa određenim serijama pojedinih vrsta sladoleda i da su neke stigle i do nas. Naglasio je da je veterinarska inspekcija odmah postupila po ovom obaveštenju i iz magacina povukla sve problematične sladolede, te da se radi na njihovom uništavanju.

Još se istražuje da li su sladoledi iz te serije već negde u prodaji, pa da se povuku i unište, rekao je Nedimović.

Tagovi
HRANA SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...