UPRKOS PANDEMIJI OČUVANO POSLOVANJE

Nastavak pozitivnih trendova u srpskoj privredi i na početku 2021. godine

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

11.2.2021 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavak pozitivnih trendova u srpskoj privredi i na početku 2021. godine Nastavak pozitivnih trendova u srpskoj privredi i na početku 2021. godine
Privreda Srbije, uprkos pandemiji Covid-19 i otežanim uslovima poslovanja, očuvala je izvoz, investicije i zaposlenost, a održiv trend u ovim pokazateljima očekuje se i... Nastavak pozitivnih trendova u srpskoj privredi i na početku 2021. godine

Privreda Srbije, uprkos pandemiji Covid-19 i otežanim uslovima poslovanja, očuvala je izvoz, investicije i zaposlenost, a održiv trend u ovim pokazateljima očekuje se i u prvom tromesečju 2021. godine, pokazalo je najnovije kvartalno istraživanje Privredne komore Srbije (PKS) „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“.

Kako se navodi, očekivani pad prometa u prvom kvartalu, u pojedinim sektorima procenjen i do 59 odsto, jeste ono što najviše brine privrednike i gde su predviđanja najneizvesnija, a najviše su pogođeni trgovina i prehrambena industrija.

Foto:Tanjug/Rade Prelić

Prema rezultatima ankete koja je obuhvatila 1.054 privredna subjekta sa više od 240.000 zaposlenih, skoro polovina anketiranih izvoznika nada se nepromenjenom izvozu u prvom kvartalu 2021. u odnosu na kraj prošle godine, dok ih po 25 odsto očekuje povećanje, odnosno smanjenje izvoznih aktivnosti. Od ukupnog broja anketiranih kompanija, 61 odsto realizovalo je izvoz u četvrtom kvartalu 2020. godine, najviše iz hemijske industrije.

Zaposlenost je takođe stabilna i 88 odsto anketiranih firmi nije smanjilo broj zaposlenih u poslednjem kvartalu 2020, a ne očekuju promenu ni u prva tri meseca tekuće godine. Nova zapošljavanja su najzastupljenija u sektorima metalske i drvne industrije dok je turizmu i saobraćaju najviše smanjen broj zaposlenih.

Investiciona aktivnost je na relativno dobrom nivou – u četvrtom kvartalu 2020. godine 48 odsto anketiranih kompanija je realizovalo investicije, dok u prvom kvartalu 2021. godine 70 odsto ispitanika planira veći ili isti obim investicija, što je za 19 procentnih poena manje u odnosu na prethodno istraživanje. Najviše se planira ulaganje u uvoznu opremu i građevinske objekte i zemljište.

U prvom kvartalu 2021. godine 44 odsto ispitanika očekuje smanjenje prometa, trećina nepromenjen, dok 22 procenta očekuje rast. Smanjenje prometa očekuje čak 43 odsto anketiranih u kategoriji velikih preduzeća, kao i 53 odsto među mikropreduzećima.

Kvartalna analiza PKS pokazala je i da je iskorišćenost kapaciteta relativno dobra, posebno kod velikih sistema. Oko 80 odsto kompanija iz prerađivačke industrije koristilo je kapacitete u obimu većem od 50 odsto u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja raspolaže 48 odsto anketiranih firmi, za 11 procenata nedostaju sredstva za likvidnost, za 22 odsto sredstva za investicije, dok za 19 procenata nedostaju sredstva i za investicije i za likvidnost, pokazuju rezultati kvartalnog istraživanja Privredne komore Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...