Kakva je budućnost sportskih takmičenja posle pandemije?

Pred pojedinim fudbalskim klubovima je prelomna tačka

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

22.2.2021 17:28 Autor: Marko Miladinović 0

Pred pojedinim fudbalskim klubovima je prelomna tačka Pred pojedinim fudbalskim klubovima je prelomna tačka
Profesionalne sportske organizacije i kompanije širom sveta suočile su se sa velikim izazovom tokom 2020. godine, u vidu značajno smanjene zarade i neprestanog prilagođavanja... Pred pojedinim fudbalskim klubovima je prelomna tačka

Profesionalne sportske organizacije i kompanije širom sveta suočile su se sa velikim izazovom tokom 2020. godine, u vidu značajno smanjene zarade i neprestanog prilagođavanja bezbednosne regulative.

NBA liga je u prošloj sezoni izgubila oko milijardu dolara, fudbalski timovi iz najprestižnijih liga su umanjile plate igračima sve do 70 odsto, uključujući tu i giganta FK Barcelona, a teniseri rangirani dalje od stotog mesta na ATP listi jedva spajaju kraj s krajem zbog ograničavanja nagradnih fondova i strogih zahteva za putovanja i karantin. Danas je stigla i vest da je definitivno otkazana UEFA Liga šampiona u omladinskim kategorijama jer je „zdravlje i bezbednost igrača prioritet“.

Analitičke kuće McKinsey i Deloitte su se udružile u pesimističkim prognozama za vrhunske fudbalske lige zapadne Evrope. Po njima, ova i naredna godina će neke od njihovih učesnika “stvoriti bogatašima ili u potpunosti finansijksi uništiti”. Kao da srednji put nije više opcija.

Engleska Premier League je doživela kontrakciju od 9,9 odsto u odnosu na sezonu 2018/2019, odnosno oko 670 miliona dolara, a čitav taj gubitak pripisuje se efektima korona krize. Povrh svega, raspodela prihoda u njoj je prilično neujednačena, pa tako šest prvoplasiranih timova ubira 75 odsto ukupne zarade koju liga ostvaruje.

Kako je Forbes u svojoj analizi prethodno objavio, engleska ekonomija suočava se sa dvostruko lošijim prognozama nego posle Svetske ekonomske krize 2008. godine, i nalazi se u najgorem stanju u poslednjih 300 godina. Sve nabrojano neće se odraziti dobro po poslovanje većine klubova.

Doduše, Deloitte u svom izveštaju navodi da postoji velika i prilično neregulisana količina novca koju klubovi i pojedini fudbaleri dobijaju na osnovu digitalnog marketinga i e-sportskih aktivnosti. No, ni u tom pogledu zarada nije ravnomerno raspodeljena, nego po pravilu najpopularniji i najbogatiji fudbaleri i njihovi timovi poprimaju ulogu influensera i ubiraju najveći profit.

Samim tim, zaključuju analitičari iz Deloitta i McKinseya, velike su šanse da će se posle pandemije, u engleskom fudbalu, baš kao i u mnogim drugim oblastima, bogati još više obogatiti, a manje vredni samo dodatno osiromašiti, osim ukoliko na organizacionom nivou ne dođe do pravilnije distribucije sredstava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...