nakon odluke svetske banke o prestanku objavljivanja doing business list

Predlog za rekonstrukciju Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije

InvesticijeNovacSrbijaVesti

17.9.2021 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs

Predlog za rekonstrukciju Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije Predlog za rekonstrukciju Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije
Povodom nove odluke Svetske banke da prestane sa objavljivanjem Doing business list, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, najavila je da će predložiti da se... Predlog za rekonstrukciju Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije

Povodom nove odluke Svetske banke da prestane sa objavljivanjem Doing business list, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, najavila je da će predložiti da se postojeća Zajednička grupa za unapređenje pozicije Srbije na ovoj listi rekonstruiše i preraste u radnu grupu za bolje poslovno okruženje i privlačenje novih investicija.

“Reforme koje smo sprovodili u prethodnom periodu dale su rezultate u vidu boljeg poslovnog okruženja, otvaranja radnih mesta i činjenice da je Srbija prepoznata kao lider u regionu po prilivu direktnih stranih investicija. Nastavićemo na tome da radimo i ubuduće, zajedno sa svim našim međunarodnim partnerima, uključujući i Svetsku banku, jer je od samog rangiranja mnogo važnije što je bolji ambijent doprineo rastu BDP-a i novim investicijama. Najbolji primer toga je e-dozvola, koja će proces dobijanja građevinske dozvole činiti lakšim, bez obzira na to da li postoji Doing business list“, rekla je Mihajlović, a preneo je Tanjug.

Ona je istakla da je Srbija svake godine napredovala na ovoj listi, ali da je suštinski važno to što raste broj investicija.

„Podsećam da je Srbija na Doing business list za 2020. godinu bila na 44. mestu od 190 zemalja. U kategoriji izdavanja građevinskih dozvola bili smo na začelju, na 186. mestu, a sada smo deveti u svetu. Svake godine od 2016. smo napredovali, jer smo sprovodili reforme i omogućili unapređenje poslovanja, bolju saradnju javnog, nevladinog sektora i biznis zajednice. Naše napredovanje rezultat je rešenosti da politička stabilnost postane osnova za ekonomski napredak koji ostvarujemo. Takvu politiku prepoznalo je na desetine investitora. Bez obzira na oblik i naziv, radna grupa će nastaviti da radi na poboljšanju uslova poslovanja, unapređenju investicionog ambijenta i za strane i za domaće investitore“, navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da svaka reforma koja je bila pozitivno ocenjena i na Doing business list bila važno dodatno priznanje, a ne svrha reformskih aktivnosti vlade.

“U sprovođenju reformi vodili smo računa o svim značajnim rang-listama i njihovoj metodologiji, uključujući i listu Doing business, kao i uspešnim primerima reformskih procesa sprovedenih u drugim zemljama, a koji mogu da pomognu da napravimo još bolji ambijent za investicije u Srbiji. Napredak Srbije na na ovoj listi bio je rezultat odlučne politike vlade da se stvori poslovno okruženje koje će biti atraktivno kako za domaće, tako i za strane investicije i doprineti boljim uslovima života svih građanki i građana Srbije”, rekla je Mihajlović.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...