Energetska firma Seplat Energy ostala bez mogućnosti da utrostruči proizvodnju

Predsednik Nigerije povukao odobrenje za prodaju imovine kompanije ExxonMobil

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSvetVesti

11.8.2022 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Predsednik Nigerije povukao odobrenje za prodaju imovine kompanije ExxonMobil Predsednik Nigerije povukao odobrenje za prodaju imovine kompanije ExxonMobil
Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari (Muhammadu Buhari) poništio je prethodno autorizovanu kupovinu imovine kompanije ExxonMobil, vrednu 1,28 milijardi dolara, i podržao odluku regulatora da odbije... Predsednik Nigerije povukao odobrenje za prodaju imovine kompanije ExxonMobil

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari (Muhammadu Buhari) poništio je prethodno autorizovanu kupovinu imovine kompanije ExxonMobil, vrednu 1,28 milijardi dolara, i podržao odluku regulatora da odbije ugovor, navodi njegov portparol.

Nekoliko sati nakon što je iz predsedničke kancelarije odobreno da kompanija Seplat Energy otkupi deo poslovanja kompanije Exxon, nigerijska Regulatorna komisija za proizvodnju nafte (NUPRC) usprotivila se odluci državnika, koji takođe vrši funkciju ministra za naftnu industriju, piše Bloomberg.

Međutim, Buhari je promenio odluku, pa je sada saglasan sa stavom NUPRC, naveo je portparol predsedništva Garba Šehu (Garba Shehu).

Ova odluka je doneta šest meseci nakon što je kompanija Seplat najavila sporazum koji bi kompaniji omogućio da, sa četiri dozvole firme Exxon u zajedničkom poslovnom poduhvatu sa državnim preduzećem Nigeria National Petroleum Corporation (NNPC), poveća proizvodne kapacitete za oko 95.000 barela nafte.

Time bi se proizvodnja kompanije listirane na berzama u Londonu i Lagosu utrostručila.

NNPC je pokušavala da blokira prodaju i sama preuzme dozvole kompanije Exxon. Sud u nigerijskoj prestonici Abudži 6. jula je doneo presudu o privremenoj zabrani prodaje podružnice kompanije Exxon u čijem je vlasništvu sporna imovina, navodi se u saopštenju koje je prošlog meseca objavila kompanija Seplat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...