BDP veći nego pre pandemije

Predstavnica MMF-a ocenila da je Srbija dobro prebrodila korona krizu

SrbijaVesti

5.10.2021 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavnica MMF-a ocenila da je Srbija dobro prebrodila korona krizu Predstavnica MMF-a ocenila da je Srbija dobro prebrodila korona krizu
Šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je da je Srbija relativno dobro prebrodila korona krizu, da se lepo oporavlja,... Predstavnica MMF-a ocenila da je Srbija dobro prebrodila korona krizu

Šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je da je Srbija relativno dobro prebrodila korona krizu, da se lepo oporavlja, kao i da je već zabeležila rast BDP-a na nivo veći nego pre krize.

„Srbija je, takođe, imala jak priliv investicija i održala je finansijsku i monetarnu stabilnost, što je sve dobro tlo za dalje sprovođenje reformi. Srbija je ove godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om i taj aranžman ima određene rokove za reforme i ograničenja. Dalje reforme se pre svega odnose na fiskalnu reformu i koju Srbija dosta uspešno sprovodi i imala je dobar fiskalni mehanizam zaštite tokom pandemije bolesti Covid-19″, izjavila je Ustjugova na 21. Beogradskom ekonomskom forumu.

Kada je reč o predstojećoj misiji MMF-a u drugoj polovini ovog meseca, ona je navela da će se razgovarati o kratkoročnom i dugoročnom budžetu i kreiranju okvira za fisklanu disciplinu nakon krize.

„To podrazumeva praćenje fikalnih rizika i državne pomoći i delotvorno sprovođenje javnog ulaganje odnosno upravljanje javnim ulaganjima. U okviru ovog mehanizma se nalaze različite strukturne reforme koje treba da podrže rast“, istakla je predstavnica MMF-a.

Julija Ustjugova
Foto: Tanjug

Nepominje da je državni ‘otisak’ u ekonomiji relativno veliki, kao i da velika državna preduzeća dosta utiču na rast i nose rizike za budžet.

„Kada sve države traže nove izvore rasta, unapređivanje efikasnosti tih preduzeća jeste logična opcija. Vlada je odobrila akcioni plan za reforme ove godine i to će biti deo našeg programa. Već 50 odsto ciljeva daljih reformi odnose se na državna preduzeća i kako da se popravi njihovo upravljanje“, naglasila je Ustjugova.

Prema njenim rečima, važno je i da Srbija razvija dalje tržište kapitala, kao i da će sa vlastima u Srbiji razgovarati o daljem jačanju poslovnog okruženja, vladavini prava i borbi protiv sive ekonomije.

„Treba iskoristiti šansu prelaska na zelenu ekonomiju i zato treba napraviti dobar pravni okvir za tu oblast, koji treba prioritet da da ulaganjima u zelenu ekonomiju i projekte životne sredine. Srbija je izdala prvu zelenu obveznicu, čestitam na tome, ti napori su zaista veoma važni“, rekla je Ustjugova i poručila da će MMF pomoći vladi da ostvari te reforme.

Neophodna reforma javne uprave

„Srbija nastavlja reforme s ciljem pridzruženja Evropskoj uniji i u uslovima pandemije korona virusa, gde se videlo koliko su zapadni Balkan i EU posvećeni zajedničkim naporima u sferi ekonomije. Srbija kontinuirano ulaže značajne napore kako bi svoju javnu upravu unapredila i uskladila sa standardima koji prevolađuju u EU, kako bi je učinila efikasnijom, transparentnijom i odgovornijom“, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović na panelu ‘Novi program reformi Vlade Srbije 2021-2023’.

Marija Obradović
Foto: Tanjug

Dodala je da je državna uprava uz podršku elektronske uprave veoma dobro dogovorila na izazove pandemije i vakcinacije stanovništva. Prethodnih godina ostvaren najveći napredak upravo u sferi pružanja usluga građanima i privredi.

„Tokom 2020. godine institucije javne uprave su 10 miliona puta razmenjivale podatke iz službenih evidencija. Time smo smanjili odlaske građana pred šaltere i kancelarije, smanjili obim posla i uštedeli građanima dragoceno vreme“, rekla je ministarka.

Obradović je podsetila da je Programom razvoja elektronske uprave planirano uvođenje 300 novih usluga, i zaključila da bez istinske reforme javne uprave EU neće konstatovati ozbiljan napredak Srbija na evropskom putu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...