KAo naknadu od države dobijaju poreske olakšice i kredite

Preduzeća u Kaliforniji zapošljavaju beskućnike

SvetVesti

19.7.2021 18:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preduzeća u Kaliforniji zapošljavaju beskućnike Preduzeća u Kaliforniji zapošljavaju beskućnike
Prema budžetskom zakonu koji je potpisao guverner Gevin Njusom (Gavin Newsom), kalifornijska preduzeća koja budu zapošljavala beskućnike mogla bi da dobiju 10.000 dolara poreskog... Preduzeća u Kaliforniji zapošljavaju beskućnike

Prema budžetskom zakonu koji je potpisao guverner Gevin Njusom (Gavin Newsom), kalifornijska preduzeća koja budu zapošljavala beskućnike mogla bi da dobiju 10.000 dolara poreskog kredita počev od 2022. godine.

Zainteresovane kompanije moraju da uplaćuju najmanje 120 odsto minimalne državne zarade kako bi ostvarile pravo da konkurišu za kredit i moraju da dobiju sertifikat od socijalne sluđbe, pružaoca usluga beskućnicima za svako zapošljavanje. Oni koji ispunjavaju ove uslove kvalifikovaće se za godišnji kredit od 2.500 do 10.000 američkih dolara po zaposlenom u zavisnosti od odrađenih radnih sati. Država će godišnje izdvajati do 30 miliona dolara za program koji ističe krajem 2026. godine, prenosi The Sacramento Bee.

Poslovne organizacije i odbori za razvoj radne snage insistirali su na programu koji bi mogao stvoriti radna mesta za hiljade kalifornijskih beskućnika. Sličan poreski kredit uspostavljen je u Juti, gde poslodavci ispunjavaju uslove za poreske olakšice od 2.000 dolara po novom zaposlenju.

Senatorka iz Los Anđelesa, Marija Elena Durazo (María Elena Durazo) uvela je ovaj program početkom godine, sada je i zvanično uvršten u državni budžet. „Ovde se radi o dodavanju još jednog korisnog alata za našu državu, za rešavanje krize beskućnika u celoj državi. Čvrsto verujem da bi naši resursi trebalo da uđu u programe koji pojedincima nude priliku da zaista preuzmu odgovornost za svoj život“, istakla je Durazo.

Kalifornijsko udruženje radne snage, koje zastupa lokalne odbore, citiralo je istraživanje Kalifornijske laboratorije za politiku iz 2020. godine, koja je otkrila da je velika većina beskućnika u okrugu Los Anđelesa imala određeno radno iskustvo pre nego što je ostala bez krova nad glavom.

Budući da Kalifornija ima više od 160.000 beskućnika, pravnjici su priznali da je program za sada ograničen po svom obimu, pomažući do 3.000 pojedinaca, koji bi radili sa punim radnim vremenom, ali bi se kasnije mogao proširiti ako se pokaže uspešnim.

Predlog zakona o budžetu koji je potpisao Njusom uključuje i niz drugih poreskih olakšica. Mala preduzeća koja zapošljavaju novu radnu snagu sada mogu da se kvalifikuju za kredit od 1.000 dolara za svakog angažovanog radnika. Nacrt daje nekim preduzećima način da zaobiđu ograničenje od 10.000 dolara na državni i lokalni odbitak poreza, na osnovu poreskog zakona iz 2017. godine, koji je potpisao tadašnji predsednik Donald Tramp (Donald Trump), piše The Sacramento Bee.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...