Pokrenut peti Ženski liderski samit

Preduzetnice na Marakani

PreduzetnikSrbijaVesti

7.10.2021 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Preduzetnice na Marakani Preduzetnice na Marakani
Samo 30 odsto biznisa u Srbiji je u vlasništvu žena, a 99 odsto tog biznisa čine mikrofirme, uglavnom iz uslužnog sektora, dakle niže dodate... Preduzetnice na Marakani

Samo 30 odsto biznisa u Srbiji je u vlasništvu žena, a 99 odsto tog biznisa čine mikrofirme, uglavnom iz uslužnog sektora, dakle niže dodate vrednosti, izjavila je u sredu lider projekta AFA Jovana Terzić.

Ona je povodom otvaranja skupa „Preduzetnice na Marakani“, kojim je pokrenut Ženski liderski samit 2021 navela da su glavni razlozi za malo učešće žena u biznisu nedostatak samopouzdanja, kao i manjak finansijske i stručne podrške, koje su ženama neophodne od celog društva, prenosi Tanjug.

„Ovaj projekat je namenjen ženskom preduzetništvu kojim i lansiramo AFA klub žena preduzetnica sa ciljem da se razvije inovativno žensko preduzetništvo“, izjavila je Terzić.

Prema njenim rečima, samit se nastavlja 20. i 21. oktobra, kada će biti održan glavni konferencijski program. Na njemu će se u virtuelnom ZD (zero density) prostoru okupiti govornici iz celog sveta, te će pokrenuti tema o budućnosti žena na tržištu rada.

Objašnjavajući vezu skupa sa stadionom Fudbalskog kluba Crvena zvezda u čijim prostorijama je on održan, Terzić kaže da se time želela napraviti paralela sa najskupljim muškim biznisom, ali i sa fudbalerkama koje, kao i preduzetnice, imaju problem da se promovišu i dođu do finansija.

Ipak, fudbal nije samo muški sport i ženska takmičenja počinju da se visoko kotiraju, ističe predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović, koji je bio jedan od učesnika u ovom skupu.

Privredna komora Srbije (PKS) ženama pruža razne oblike besplatne pomoći, naročito u vidu B2B (Business-to-Business) sastanaka, učešća i predstavljanja na sajmovima i slično, izjavila je direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić.

PKS je formirala sekciju za žensko preduzetništvo pre nekoliko godina, sa ciljem da okupi uspešne preduzetnice.

Kako navodi Simanić, ove godine Ministarstvo privrede je po prvi put predstavilo program namenjen ženskom preduzetništvu.

Ovaj program se realizuje preko Fonda za razvoj. Kako navodi Simanić, žene dobijaju 35 odsto bespovratnih sredstava, a grejs period za vraćanje ostalih 65 odsto je godinu dana. Ona je dodala i da se nada da će ovaj program biti realizovan i sledeće godine.

Kako ističe, PKS posebno insistira na digitalizaciji poslovanja, inovativnosti i edukacijama u oblasti ženskog poslovanja.

Lane je uspešno završen i projekat vezan za digitalno žensko preduzetništvo. Kroz njega je obuku prošlo 115 žena preduzetnica, a najveći broj njih je uspeo da pokrene sopstveni posao i danas su članice Sekcije za žensko preduzetništvo u PKS, ističe Simanić.

Najmodernijim i najinovativnijim preduzetnicima dodeljene su i godišnje nagrade, meću kojima je najbitnija gran-pri nagrada za AFA zvezdu preduzetništva. Ova nagrada je pripala mladoj naučnici iz oblasti veštačke inteligencije Manji Bogićević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...