PREGOVORI BEZ REŠENJA Poslodavci i sindikati ne slažu se oko minimalne cene rada

IzdvajamoSrbijaVesti

8.9.2020 15:27 Autor: Marija Jovanović 0

PREGOVORI BEZ REŠENJA Poslodavci i sindikati ne slažu se oko minimalne cene rada PREGOVORI BEZ REŠENJA Poslodavci i sindikati ne slažu se oko minimalne cene rada
Unija poslodavaca Srbije i predstavnici Sindikata na današnjem sastanku nisu uspeli da postignu kompromis o minimalnoj ceni rada. Poslodavci ostaju kao i do sada... PREGOVORI BEZ REŠENJA Poslodavci i sindikati ne slažu se oko minimalne cene rada

Unija poslodavaca Srbije i predstavnici Sindikata na današnjem sastanku nisu uspeli da postignu kompromis o minimalnoj ceni rada.

Poslodavci ostaju kao i do sada spremni na kompromisno rešenje, ali insistiraju na tome da ono mora biti održivo, odnosno da ne sme da ugrozi poslovanje većeg broja preduzeća, navode u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).

Tokom pregovora Sindikat je nastupio sa zahtevom za povećanje cene rada na 37.000 dinara, dok su predstavnici Unije izneli stav privrede pozivajući se na anketu sprovedenu uoči početka pregovora čiji rezultati su pokazali da uslova za povećanje nema i da je pandemija ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji.

Foto; Tanjug/Dušan Aničić

Da podsetimo, predlog vlade da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto, za UGS “Nezavisnost” je neprihvatljiv.

Predsednik ovog sindikata Zoran Stojiljković za Biznis.rs rekao je da je glavni cilj da minimalna zarada prestigne vrednost minimalne potrošačke korpe koja iznosi 37.000 dinara, i da je jedino prihvatljivo rešenje za njih dvocifreno povećanje.

Unija poslodavaca Srbije spremna je na srednje rešenje, po kome bi bila povećana minimalna cena rada u iznosu ne većem od šest odsto, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje jedan odsto, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće.

„Uvereni smo da će biti doneta održiva i dugoročno opravdana odluka. Takođe verujemo da ćemo zajedno sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija nastaviti da radimo na podizanju ambijenta za poslovanje domaće privrede, jer je to nužno ne samo za podizanje zarada, već i za samo očuvanje i nadamo se povećanja broja radnih mesta“, izjavio je direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Ukoliko i tom prilikom ne bude dogovora, odluku će doneti Vlada Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...