Fumio Kišida u iznenadnoj poseti Ukrajini

Premijer Japana u Kijevu

SvetVesti

21.3.2023 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Premijer Japana u Kijevu Premijer Japana u Kijevu
Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je utorak u iznenadnu posetu Kijevu radi razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kao poslednji od lidera država G7... Premijer Japana u Kijevu

Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je utorak u iznenadnu posetu Kijevu radi razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kao poslednji od lidera država G7 koji je to učinio.

Kišida je u glavni grad Ukrajine stigao vozom iz Poljske, a na železničkoj stanici u Kijevu dočekala ga je prva zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova, prenosi TASS, pozivajući se na snimke koji su objavljeni na japansoj televiziji.

Ruska agencija citira japanski Nikkei koji je objavio da je komanda japanskih kopnenih snaga ponudila da isporuči Ukrajini MLRS raketne sisteme za višestruko lansiranje, za koje se očekuje da će biti povučene iz upotrebe u Japanu tokom tekuće decenije.

Džaparova je u objavi na Twitteru ocenila da je reč o istorijskoj poseti koja predstavlja znak solidarnosti i saradnje i zahvalila je Japanu „na snažnoj podršci i doprinosu našoj budućoj pobedi“. Uoči sastanka sa Zelenskim, kako prenose izveštači sa lica mesta, Kišida je posetio Buču, u kojoj su Rusi navodno masovno ubijali civile.

Kišida će direktno preneti Zelenskom, kako navode japanski mediji, „solidarnost i nepokolebljivu podršku Ukrajini“, kako od Japana, tako i od G7″. Kišida će takođe „odlučno odbaciti agresiju Rusije i jednostrane pokušaje da se silom postigne status kvo“, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova povodom posete premijera Ukrajini.

Kišida je boravio u poseti Indiji i kada se očekivalo da se vrati u Tokio, on je odleteo za Poljsku u tajno iznajmljenom avionu, umesto vladinog aviona koji mu je bio na raspolaganju. Mediji navode da je reč o avionu sa 10 mesta i koji je još ranije doleteo u Indiju iz Japana i tamo čekao premijera.

  • TATJANA

    22.3.2023 #1 Author

    Pa normalno da ce da ponudi sisteme koji su već namenjeni da se povuku kod njih iz upotrebe

    Odgovori

  • Tina

    22.3.2023 #2 Author

    Iznenadni dolasci, isporuka vec otpisanog oruzja, tajni avion sa 10 mesta u povratku. Drzavnici deluju kao obicni putnici koji izlaze iz voza, nema Zelenskog. Sve ovo ostavlja utisak haoticnosti

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Sve ovo ostavlja cudan utisak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...